Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muke po otpadu

Zagreb dobio "gerilu po otpadu": Dok se jedni guše u smeću, drugi se snalaze na različite (ne baš lijepe) načine

Zagreb u smeću (Foto: Dnevnik.hr)
Zagreb u smeću (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zagreb u smeću (Foto: Dnevnik.hr) Zagreb u smeću (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Pretrpani kontejneri u Zagrebu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
I turisti u našem glavnom gradu imaju što za vidjeti, pogotovo ako se nađu u Novom Zagrebu. Zeleni otoci zatrpani su smećem, a građani ogorčeni.

''Ovaj otpad što vidite, taj se već odlaže šest tjedana i u roku od šest tjedana nije niti jednom odvezen, bez obzira na naše zvanje i molbe'', pokazuje na Siniša Kralj, predstavnik stanara, nataložene pune vreće za plastiku i metal. Očajni, posebno u vrijeme vrućina, zvali su, kažu, više puta.

Pročitajte i ovo Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Prva presuda u povijesti Vlasnica ugostiteljskog objekta godinama bacala smeće u speleološki objekt: Otkrio je jedan detalj Otpad u Zagrebu - 1 NAPLATA KOMUNALNOG OTPADA Može li Zagreb postati ''mala Švicarska''? ''To su sve neznalice iz fotelje, no od tamo se stvarne stvari ne mogu vidjeti, a na teren ne ide nitko''

''Zvali smo referentni centar Zagrebačkog holdinga 20-ak puta i uvijek nam je bilo rečeno - sutra će biti riješeno'', rekao je Kralj. Međutim, do danas - ništa.

''Predstavnik stanara susjedne zgrade uredno kao da radi u Čistoći odvozi okolo po kvartu i raznaša to smeće, što nije u redu'', dodaje Kralj.

I mi smo poslali upit Čistoći. Dva sata nakon našeg maila, stanari su nam poslali video odvoza i javili da su napokon došli po vreće.

Muku muče građani i s vrećicama. Kažu, prevelike su. ''Trebali su staviti vrećice od dvije litre da se to što se napuni preko dana odnese u kontejner, a ne sad u stanu držati vrećicu od pet litara tjedan dana, ne znam tko to može u stanu držati'', ono što mnogi misle rekao je Stjepan iz Zagreba.

Imamo i apsurdnu situaciju da dio građana odvaja otpad, a drugi su za vrećice samo čuli, no nisu ih još dobili.

Kante su na svakom koraku. Ali proći metropolom a da vas prizor kontejnera prepunih smeća ne ubodu u oči, gotovo je nemoguće.

Kako se to rješava u Londonu, objasnio nam je Zagrepčanin Emil s tamošnjom adresom: ''Imate tri kante za odvajanje i normalno, ako je u kanti nešto što ne bi trebalo biti, oni vam ne odnesu smeće nego samo nalijepe na kantu naljepnicu zašto nisu odnijeli i pošalju 'čestitku'''.

Umjesto čestitke, mi smo Gradu poslali upit - kad i kako planiraju riješiti probleme koji muče građane te na koji se način kontrolira odvaja li se otpad. No, odgovor nismo dobili.

Vrećice koje su sada dobili, građanima bi trebale potrajati šest mjeseci. Nakon toga je planirana nova podjela za novih šest mjeseci. Ako potrošite prije toga, morat ćete otpad odnositi na zelene otoke i u reciklažna dvorišta.

Ima li to smisla?

O tome koliko ovaj sustav s vrećicama ima smisla razgovarali smo s dr.sc. Aleksandrom Anić Vučinić, predsjednicom Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Po vama - je li ovo rješenje s vrećicama dobro ili nije?

Teško je reći je li dobro ili nije, to je generaliziranje. Svakako je bolje od onoga što smo imali, no problem se na ovakav način neće riješiti. Vrećice su dosta nezgodne i ne mogu se primijeniti na cijeli grad. Rekla bih da je ovo vatrogasno rješenje u ovom trenutku.

Gdje se griješi, je li točno da se vani napušta ovakav model prikupljanja otpada na kućnom pragu?

Posljedice odluka koje donesemo kada je riječ o odvajanju otpada vidimo nakon dvije, tri godine. Ovo što se sada događa posljedica je plana gospodarenja otpadom koji je donesen prije tri godine, za vrijeme Mostovog ministra koji je propisao na koji ćemo način provoditi odvajanje otpada i prikupljanje. Nažalost, upozoravali smo da taj plan nije dobar i da je teško primjenjiv, i posljedice su sada ovdje. Vrlo je teško raditi suprotno planu gospodarenja otpadom. Moramo poštivati zakon i propise.

Ali sada imamo kaos.

Gradska uprava, odnosno Čistoća se nalazi, rekla bih, između čekića i nakovnja. S jedne strane ima plan gospodarenja otpadom RH, a s druge imamo građane koji to moraju provesti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene