Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održat će se 9. svibnja

Kako do željenog rezultata ove godine na Wings for Life World Runu? Pripremite se na vrijeme

Wings for Life World Run - 3
Wings for Life World Run - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Wings for Life World Run - 3 Wings for Life World Run - 3 Foto: DNEVNIK.hr Wings for Life World Run - 2 Wings for Life World Run - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Wings for Life World Run - 1 Galerija 1/3 >>
Wings for Life World Run održat će se 9. svibnja. Evo nekoliko vrijednih savjeta kako bi svi prijavljeni ostvarili rezultat na koji će biti ponosni.

Evo nekoliko vrijednih savjeta za sve one koji žele 9. svibnja na Wings for Life World Run utrci ostvariti rezultat na koji će zaista biti ponosni...

Pročitajte i ovo Utrka konobara u Parizu - 3 Uoči Olimpijskih igara VIDEO Nasmiješeni, uzbuđeni, usredotočeni: Dvjesto konobara utrkivalo se središtem Pariza Mia Kovačić i Vlado Boban Razgovor s voditeljima Wings for Life: Već deset godina svijet se ujedinjuje i trči za one koji to ne mogu - "Iskustva su uvijek fenomenalna"

Omiljena utrka hrvatskih zaljubljenika u kretanje sve je bliže. Trčati za one koji ne mogu, s ciljem učiniti ozljede leđne moždine izlječivima velika stvar je sama po sebi, a još je veće zadovoljstvo ako ostvariš upravo onaj rezultat koji priželjkuješ, ili ga čak i nadmašiš!

Wings for Life World Run trčat će se ove godine uz pomoć aplikacije, baš tamo gdje se najugodnije osjećamo dok smo u pokretu, a ozbiljne pripreme moraju započeti već ovih dana, ako želimo zaista zablistati 9. svibnja.

No, prije nego što se bacimo na ozbiljne treninge, moramo odlučiti koliko zapravo kilometara želimo pretrčati. Najčešći ciljevi koje si natjecatelji postavljaju su 10 km, 15 km, polumaraton i maraton.

Ljepota formata Wings for Life World Runa, u kojem cilj dostiže trkača, a ne obratno, upravo je u tome što svatko može istrčati baš onaj rezultat u skladu s vlastitim trkačkim kapacitetom i ambicijama, što je sjajna stvar!

Svatko određuje svoj tempo

Ako znamo koliko kilometara namjeravamo uspješno bježati virtualnom presretačkom automobilu, vrijeme je da posjetimo službenu stranicu utrke i poslužimo se priloženim kalkulatorom.

Tamo ćemo vidjeti da ćemo za 10 pretrčanih kilometara morati izdržati 1 sat i 12 minuta u utrci, uz prosjek 7:02 minute po kilometru. Za 15 km se traži tempo 6:07 km/min kroz 1 sat i 31 minutu, a oni još ambiciozniji pokušat će juriti 5:26 km/min punih 1 sat i 54 minute da bi istrčali polumaraton, dok će profići ciljati tempo 4:24 km/min kroz više od 3 sata, što je dovoljno za prijeći distancu punog maratona.

Sad kad znamo kojim tempom i koliko dugo moramo trčati da postignemo svoj cilj, vrijeme je za trening. Vjerojatno komotnu trkačku odjeću i obuću već imamo, a ako ne, treba razmisliti o nabavci. Trebat će i nosač za mobitel ili pametna narukvica, ali tek na sam dan utrke.

Doduše, neki fanatici uspjeli su istrčati impresivne distance i s mobitelom u rukama, kroz cijelu utrku, ali pametni telefon će u tom slučaju cilj dočekati vrlo znojan i mokar, pogotovo ako zapeče sunce, kao one jedne godine u Zadru kad smo svi jedva disali!

Potrebni redoviti treninzi

Kako god, trebaju nam redoviti treninzi, pogotovo ako cijelu zimu pauziramo od trčanja. Pluća se moraju naviknuti na ubrzano kretanje, kao i svi dijelovi tijela, a s prijeđenim kilometrima povećava se i izdržljivost pa je nužno dobro protegnuti noge, prije nego točno u 13 sati krene 9. svibnja pravo utrkivanje.

U ovoj fazi priprema potrebna su minimalno dva trkačka treninga tjedno, a tri su poželjna u posljednja četiri tjedna uoči utrke. Pola sata trčanja u komadu treba biti prvi cilj koji moramo dohvatiti, a onda možemo polako povećavati distancu, ovisno o ambicijama.

Napredujmo postepeno i nemojmo forsirati. Ne trčimo svaki put punom snagom, nego barem jedan trening tjedno odradimo sporijim tempom, ali neka bude vremenski duži. Intervalne treninge, s ubrzavanjem i usporavanjem koristimo samo ako je cilj barem polumaraton, jer za manje nisu potrebni. Pametno planirajmo svoju prehranu i fizičku aktivnost. Slušajmo svoje tijelo i odmarajmo se između treninga. Dobar san također će pomoći.

Tjedan dana prije Wings for Life World Run utrke, slobodno treba iskušati aplikaciju i odraditi generalnu probu. Ozbiljno istrčati taj trening, ali čuvati nešto za dan utrke. I ne brinuti. Kad jednom utrkivanje krene, u isto vrijeme na šest različitih kontinenata, čak i ako pripreme nisu prošle prema očekivanjima, iznenadit ćemo se valom energije koju ćemo osjetiti.

Ne sumnjamo da ćemo te nedjelje juriti strastveno i nezadrživo prema odličnom rezultatu, dok radimo veliku stvar i činimo da ozljede leđne moždine uskoro možda postanu izlječive!

Ako još nisi, prijaviti se možeš ovdje:
https://www.wingsforlifeworldrun.com/hr/locations

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene