Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O mogućnosti japanskog scenarija

Prijeti li Hrvatskoj zračenje?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U podne će u Zagrebu biti održana konferencija za tisak Ureda za upravljanje u hitnim situacijama na temu 'Nuklearna opasnost za grad Zagreb'.

Javnosti će se o toj problematici obratiti poznati hrvatski fizičar Vladimir Paar, Mladen Vrtar te pročelnik Ureda Pavle Kalinić. Povod konferenciji je aktualna situacija u Japanu, točnije u nuklearnoj elektrani Fukushima 1, gdje nakon potresa i tsunamija nuklearni reaktori prijete nuklearnom katastrofom, dok stručnjaci izlažući opasnosti svoj život pokušavaju situaciju zadržati pod kontrolom.

Pročitajte i ovo Požar u Rusiji: Jesu li odgovorni ukrajinski dronovi? Jugozapad zemlje Rusku regiju napali dronovima, buknuo požar u velikoj termoelektrani Prizori nakon eksplozije u elektrani Uzrok nepoznat VIDEO/FOTO Eksplozija u elektrani u Rusiji: Traga se za nestalima, 18 ljudi ozlijeđeno, troje u teškom stanju

>> 'Japanski scenarij ni u teoriji nije moguć u Krškom'

>> Radijacija iz Japana u Hrvatsku stiže najranije 29. ožujka

>> Koruški parlament: Zatvoriti Krško ili veto Hrvatskoj na ulazak u EU

Podsjetimo, iako je zagrebačko, a i šire područje, trusno i seizmički vrlo aktivno, predsjednik Hrvatskog nuklearnog društva, dr. Zdenko Šimić, gostujući u utorak u Dnevniku Nove TV, odbacio je mogućnost da se u Krškom u slučaju potresa dogodi japanski scenarij. Šimić je ustvrdio da to nije moguće već zato što ne postoji mogućnost tsunamija, koji je naveo kao važan uzrok lošeg stanja u japanskoj nuklearnoj elektrani, ali i zato što je, kako je rekao, NE Krško projektirana za jači potres nego što je, prema znanstvenim istraživanjima, moguć na području u blizini Zagreba.

Naveo je i da Krško ima zaštitnu zgradu koja nije kao kod reaktora u Japanu samo oko reaktorske jezgre nego je postavljena oko cijelog reaktora i svega što je unutra.

Koruška: Zatvaranje Krškog ili veto Hrvatskoj na pristup EU

Inače, koruški je parlament jučer zatražio zatvaranje hrvatsko-slovenske nuklearne elektrane u Krškom, a u donešenom zahtjevu parlament traži od austrijske savezne vlade da u slučaju hrvatskog opiranja tome zahtjevu uloži veto na pristup Hrvatske Europskoj uniji.

Radijacija uskoro u Hrvatskoj

DHMZ je objavio da bi radijacija iz nuklearnog postrojenja u japanskoj Fukushimi trebala na područje Hrvatske stići najranije 29. ožujka, pri čemu bi količine onečišćenja bile od 1000 do 10000 puta manje od zračenja na izvoru te ne predstavljaju realnu opasnost za Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene