Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjive bankovne transakcije

Prijavila kriminal, pa dobila otkaz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Referentica u požeškoj poslovnici Croatia dobila je otkaz jer je odbila zataškati prijevaru. U banci su se kaže obavljale fiktivne uplate i isplate nepostojećeg novca na temelju kojeg su klijenti od države naplaćivali povrat PDV-a. Kada je upozorila šefove banke na prijevaru dobila je otkaz.

Nakon slučaja Ankice Lepej, Vesne Balenović, i ostalih 'zviždača' čini se da problem nisu oni koji čine kriminalne radnje, već oni koji ih prijavljuju. Vesna Majer tri je dana bez posla. Dobila je otkaz u banci jer je javno progovorila o šefovoj naredbi.

Pročitajte i ovo Ilustracija policija traži počinitelja Prijavila se za kredit od 2000 eura, a onda su je tražili pozamašne uplate: Zbog lažnog oglasa ostala bez nekoliko stotina eura Ivan Kaštelan BRAVO, VATRENI! Navijačko ludilo u Lijepoj Našoj: Pogledajte kako se navijalo i slavilo diljem Hrvatske

'Diktirao mi je da napravim transakciju, bez gotovine, bez ijedne kune sam morala napisati fiktivne transakcije', rekla je je otpuštena referentica Vesna. Tri klijenta banke, u dogovoru s direktorom, kaže Vesna, fiktivno su si uplatili i isplatili gotovo pola milijuna kuna. Na temelju takvih transakcija od države su zatražili povrat PDV-a i tako ju oštetili za golem iznos.

'Ići ću na detektor laži, u banci su sve kamere snimile, toliko novca nije moguće brzo izbrojiti, uplatiti i isplatiti', kaže Vesna. Nakon što je upozorila šefove banke o sumnjivim radnjama, umjesto interne istrage uručen joj je otkaz. Slučaj je prijavila i USKOKU, a zatražila je i pomoć potpredsjednice Vlade.

'Javila sam se gospođi Kosor i zatražila pomoć te da se zaštiti moja obitelj, no do danad mi nije ništa odgovorila', kaže Vesna. Država se hvali, kaže, akcijskim planom protiv korupcije i poziva građane da je prijave. No kada građani skupe hrabrosti, postaju žrtvena janjad. 'Ja sam mislila da će to zaživjeti kod nas, da se ljudi jave i da iznesu istinu o kriminali, ali na žalost, za to se kod nas dobije otkaz', rekla je Vesna.

Vesna je bez posla, suprug joj nema primanja. Nadu, međutim, ne gubi. Iako je dobila 'po prstima', kaže, opet bi sve ponovila. Slučajem prijevare bavi se USKOK, kojem, kaže, ima još podosta toga za otkriti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene