Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našao dobar posao

Hrvat u Irskoj: Nedeljko je zadovoljan, tjedno mu sjedne 500 eura i ima važnu poruku

Mladi muškarac (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Mladi muškarac (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock)
Nedeljko Lukačić iz Križevaca jedan je od brojnih Hrvata koji su sreću odlučili potražiti u Irskoj. Na pitanje je li mu žao što je otišao, odgovara da "kada je u pitanju sila, nema mjesta za pitanja je li mi žao ili ne".

Prije odlaska u Irsku, koji se dogodio prije tri godine, Nedeljko je u Križevcima 2013. godine otvorio kafić. Kaže da se mučio dvije godine, a onda je odlučio otići.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Leo Varadkar Emotivan govor Irski premijer Varadkar neočekivano podnio ostavku: "Nemam ništa drugo zacrtano"

"Bila je to stalna borba s uvjetima poslovanja kod nas. Na plaću dvaput plaćaš porez, pa ide porez na dobit, pa porez na potrošnju, pa su PDV digli s 13 na 25 posto, pa je tu ZAMP… Odustao sam", kaže.

A nije sve bilo bajno ni kada je prvi put otišao u Irsku. Vraćao se i odlazio nekoliko puta, a onda je nedavno našao dobar posao u velikoj mesnoj industriji udaljenoj sat vremena od Dublina.

"Firma se bavi peradarskom proizvodnjom i puno izvozi, najviše u Njemačku i Francusku. Posao nije težak, a jako je dobro plaćen. Tjedno radim 45 sati i dobijem 500 eura. To je najmanje 2000 eura mjesečno, a ako radim nedjeljom, što ne moram, onda je još i više, jer se plaća duplo", priča.

Za podravski.hr osvrnuo se i na troškove.

"Stanovanje je skupo za samca, ali ako uzmete kuću s još dvojicom, to je 230 eura mjesečno plus režije. Ipak, ne možeš tamo luksuzno živjeti ako hoćeš nešto ušparati. Namjeravam kupiti automobil i ondje je osiguranje jako skupo, 3000 eura i još 300 eura cestarine ako je automobil novi. Ako se ide doktoru, samo da vas primi košta 50 eura. Posjet zubaru najmanje 70 eura", priča Nedeljko, koji kaže da su Irci jako slični Hrvatima i dobro se odnose prema strancima.

Onima koji loše žive u Hrvatskoj kaže da probaju okušati sreću u Irskoj, uz upozorenje da moraju biti strpljivi.

"Potrebno je tu i malo sreće. I svakako je sa sobom potrebno uzeti najmanje 600-700 eura jer od prvih nekoliko plaća dobije se samo polovica", kaže Nedeljko, koji u Irskoj planira ostati nekoliko godina, a onda bi se s ušteđevinom vratio u Hrvatsku i ponovno okušao u ugostiteljskim vodama, ovaj put negdje na Jadranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene