Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovako punimo proračun

Državi godišnje date dovoljno novca da si kupite i više nego pristojan automobil

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko državi dajete novca od svojih plaća na godinu? U udruzi poreznih obveznika Lipa izračunali su - dovoljno da si kupite i više nego pristojan automobil.

U odnosu na prijašnje godine cijena države raste, a istodobno nam se status kod međunarodnih kreditora srozava. Oporba poručuje - reforme su nam hitno potrebne, a u Vladi se pozivaju na jučerašnje šturo priopćenje.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Uvjet koji bi mogao zadržati ljude u zemlje (Foto: dnevnik.hr) - 3 Kako to ostvariti? Ostavimo li sve druge razloge po strani, ovo je jedan od uvjeta koji bi mogao zadržati Hrvate u zemlji

Svaki dan, više od trećine zarade prosječnog hrvatskog radnika, odlazi na porez. Tako su izračunali u Udruzi poreznih obveznika Lipa. Cilj im je, kažu, smanjiti davanja državi.

'To odlazi na financiranje države, od socijale, mirovina, zdravstva, školstva, pa nadalje, brojnih stvari koje znamo nazivati besplatnima, do stvari koje znamo ceste, autoceste, željeznice, poljoprivreda, subvencije', rekao je Krunoslav Šarić iz Udruge poreznih obveznika Lipa.

Tko će sve pljeskati mjeri ukidanja porezne stope od 40 posto?

Prema Lipinom izračunu, od plaća najviše dajemo za mirovine, oko 27.000 kuna, slijedi zdravstvo s više od 16.000, a na obrazovanje prosječan hrvatski radnik godišnje izdvoji skoro 9.000 kuna.

'Mirovinski sustav nam je dosta kritičan, jer izdvajanja za mirovinski sustav, zapravo uplate u mirovinski sustav su znatno manje od isplata. Mi gotovo 50 % isplata mirovinskog sustava financiramo dodatno kroz razne oblike poreza ili kroz zaduživanja', dodaje Šarić.

Ove godine svakog zaposlenog država stoji više od 99.000 kuna. Skoro 8.000 kuna više nego prije dvije godine.

'Država puno toga uzme, a nsve manje dobivaju građani'

'Primjerice u skandinavskim zemljama gdje su vrlo visoka davanja prema državi, povratno je vrlo velika sigurnost za nezaposlene, isto tako na području socijale i zdravstva. Kod nas je nažalost situacija potpuno suprotna, država puno toga uzme, a nažalost sve manje dobivaju građani', rekao je Krešimir Sever, Nezavisni hrvatski sindikati.

A dok nam cijena države raste, kreditni rejting će, čini se, padati. Ekonomski strateg koalicije HDZ-a i HSLS-a, Josip Budimir, smatra da će ocjene Standard&Poorsa u konačnici dovesti do sve nepovoljnijeg zaduživanja Hrvatske na stranim tržištima, pa tako i sve težeg rješavanja problema javnog duga.

'I uz ovako slabašne gospodarske pokazatelje i rezultate koji ne mogu nam pomoći da servisiramo javni dug, i da kreditore uvjerimo da se stvari odvijaju dovoljno brzo i dovoljno dobro u pozitivnom smjeru, da bismo mogli financirati taj teret, imat ćemo velikih problema', kaže Budimir.

On smatra da nam prije svega treba veća efikasnost javnog sektora. Može li država građanima biti jeftinija, iz Vlade nisu detaljnije odgovarali. Pozivaju se tek na jučerašnje priopćenje u kojem, između ostalog navode, da se nakon tri i pol godine mandata, tek sada spremaju na ograničavanje zaduživanja javnih poduzeća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene