Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ugostitelji nezadovoljni sezonom

"Ako ima njih osam, a naruče tri pizze i jednu litru negazirane ili gazirane vode, moramo prijeći preko toga"

Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Sanja Jurišić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Turisti u Zadru, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Turisti u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) Turisti u Zadru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +3 Zadar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/8 >>
Koliko zarađujemo od turizma i znači li veći broj turista i veću potrošnju, odnosno zaradu? Hrvatska je lani od stranih turista uprihodila 10 milijardi i 97 milijuna eura. U odnosu na 2017. godinu bio je to rast od 6 cijelih 4 posto.

Ove godine, najavio je premijer Andrej Plenković, ostat ćemo na toj razini. Dodamo li stranim turistima i domaće, Hrvatska bi od turizma mogla zaraditi isto kao i lani, oko 12 milijardi eura

Pročitajte i ovo Hrvatska na sajmu - 1 svečano otvorenje Hrvatska zemlja partner na turističkom sajmu u Zurichu: "Pokušati ćemo ih uvjeriti da je Hrvatska još bliža nego što je bila" Još ništa od obnove i naplate Pozdrava Suncu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Doviđenja zaradi Zadar će zbog odgađanja izgubiti milijune: Pozdrav Suncu ipak neće biti obnovljen do ljeta

Statistike kažu kako turist u Hrvatskoj potroši 79 eura na dan.

„Ako gost plati smještaj 70 eura, onda znači da ovih 9 eura otpadne na pizzu i možda pokoji sladoled. To je turizam u Hrvatskoj, nažalost“, kaže Danijel Radeta, predsjednik Udruge iznajmljivača privatnoga smještaja Zadar.

No, ta računica „ne drži vodu" kod svakoga gosta jer je priča o potrošnji individualna.

„Otprilike 50 eura, ne znam koliko je to kuna, ali 50 eura po osobi“, kaže Ajet iz Njemačke.

„Vozimo se vlastitim kombijem, kampiramo. Nosimo sve svoje pa trošimo 80 eura za tri osobe“, kaže Jana iz Njemačke.

Sigurno je pak jedno, koliki god iznos turisti ostavili u Lijepoj našoj, polovina te svote „odlazi" na smještaj dok se ugostitelji moraju zadovoljiti s oko 20 posto turističkog dnevnog budžeta.

„Većina tih ljudi, odmah ukuca u svoje kalkulatore, odmah u eure pretvaraju“, kaže Neven Kožul, zadarski ugostitelj.

Premijer najavio da će ova sezona biti kao prošlogodišnja 

Bitno je i, poručuju ugostitelji, bez obzira na debljinu novčanika pojedinca, svakoga gosta, poslužiti sa smiješkom na licu.

„Moramo sve istrpjeti, ne možemo generalno reći nekome da ga ne možemo primiti ili ako ima njih osam, a naruče tri pizze i jednu litru negazirane ili gazirane vode, moramo prijeći preko toga i normalno ih tretirati kao i one koji su naručili riblje ili mesne plate“, kaže Stipe Knežević, ugostitelj i predsjednik zadarske Obrtničke komore.

Osim na hranu i piće, turisti troše i na zabavu i suvenire pa kući s odmora odnose uspomene. Hrvati 2019. godinu, kako sada stvari stoje, neće pamtiti po turističkim rekordima. Premijer Andrej Plenković pak kaže da će sezona će biti na razini prošlogodišnje.

„Zemlja od četiri milijuna ljudi, s oko 20 milijuna turista godišnje, s preko 100 milijuna noćenja, s prihodima od 12 milijardi eura, mislim da su to jako dobri podaci i da smo premašili očekivanja“, kaže premijer Plenković.

No, sezona još uvijek traje. Turističke oči sad su uprte u posezonu, a iznajmljivači privatnog smještaja čekaju rujan kako bi vidjeli jesu li u plusu ili minusu.


„Jednostavno, deveti mjesec će pokazati u kakvom se stanju nalazi hrvatski turizam. Onda ćemo u konačnici podvući crtu“, kaže Radeta.


Na što turisti konkretno žele potrošiti novac u Hrvatskoj, znat ćemo dogodine. Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica naručili su istraživanje o potrošnji turista, a prvi put ono će obuhvatiti i kontinentalnu i morsku Hrvatsku.

Reporterka Nove TV Sanja Jurišić javila se iz Zadra i otkrila koji turisti troše najviše novca na odmoru.

„Iz Amerike i Skandinavije, otkrivaju nam ugostitelji. Kada vide Dance i Šveđane za stolovima zadovoljno trljaju rukama, a Amerikanci i Rusi ostavljaju najbolje napojnice. No, to je priča koja je individualna i promjenjiva. Ono što je konstanta sve ove godine je činjenica da su nautičari naši najbolji gosti, najviše troše i to 126 eura na dan, ali su i zahtjevni gosti. Traže cijeli paket od avio transfera, smještaja, gastro ponude, a svemu su tome u posljednjih nekoliko godina rasle i cijene. Rasle su cijene i vezova u marinama pa nam je dio takvih gostiju ove sezone otišao put Grčke i Turske. No, ne bježe nam svi gosti iz Hrvatske, kolovoz je odličan. U Zadru večeras na Pozdravu Suncu i morskim orguljama ne može više ni igla stati pa ćemo zaključiti da će kišnu i lošu predsezonu, ali i srpanjsku rupu pokrpati kolovoz", kaže Jurišić.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene