Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pregled tjedna

Što je obilježilo dane iza nas? "Ni u koronakrizi nema očuvanja domaće proizvodnje. I dalje je sve turizam"

U tjednu iza nas uhićen je sudac Trgovačkog suda u Zagreb, zatvorena osječka sećerana, a Vladimir Šeks podnio je tužbu protiv Hrvatske. Osim toga, tjedan su, među ostalima, obilježili i novoizabrani patrijarh Porfirije te Blanka Vlašić, koja je objavila kraj karijere.

USKOK je suca Trgovačkoga suda u Zagrebu, njegovu pomoćnicu i dvojicu stečajnih upravitelja poslao u istražni zatvor, a u slučaj je upleteno još devetero ljudi. Prema optužbi, ta ekipa je izvukla oko 30 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Pregled tjedna - Ivana Petrović najvažniji događaji Strah od terorističkih napada, prosvjed svinjogojaca, ostavka šefa HEP-a i Jakuševac obilježili su tjedan Pregled tjedna - Ivana Petrović Najvažniji događaji Pregled tjedna Ivane Petrović: Pogledajte što se sve događalo u posljednjih sedam dana

Stečajevi su očito zlatna koka. Dovoljno je imati strpljenja i detaljno pogledati sudski registar i vidjeti da se oko te kaše vrti jedna te ista ekipa stečajnih upravitelja i sudaca. Neki vode i po desetak stečajeva, a ostali stečajni upravitelji su uglavnom samo registrirani da su za to ovlašteni.

Ne znam boje li se radnici osječke šećerane stečajnog postupka. Ako se boje, boje se s razlogom. Nama svima padne mrak na oči kad vidimo da se gasi proizvodnja bilo čega, a pogotovo domaća, koja ni s čim nije zaštićena. Nakon 114 godina Osječani gube svoju šećeranu i ostaje samo ona u Županji. U koronakrizi očito nema nikakve strategije za pokretanje i očuvanje domaće proizvodnje. I dalje je sve turizam i sezona.

Vladimir Šeks sudu u Strasbourgu tuži Hrvatsku jer mu, kaže, nije odobren pristup dokumentima iz vremena predsjednika Tuđmana koji još nose oznaku tajnosti. Kaže da mu pristup treba zbog knjige, ali glavno je pitanje zbog čega njemu zapravo ti dokumenti trebaju. Drugim riječima: Tko se boji Šeksa još ili koga se boji Šeks još?

Naš dojučerašnji sugrađanin postao patrijarh

Pepelnicom ili čistom srijedom zapadni kršćani ušli su u razdoblje Korizme, razdoblja priprave za Uskrs. Pepeo, dobiven od palme i masline blagoslovljenih na Cvjetnicu prethodne godine, simbol je pokore i poziv kršćanima na poniznost i žrtvu. Stoga svatko pepelnicom ulazi u 40 dana vlastite pustinje i duhovne bitke. Dominantno je to bitka protiv oholosti, karakterne crte koja je loša ako prevlada i ovlada jer simbolizira škrtost, pohlepu, nezasitnost i lažni sjaj.

Cijepit se preko reda je oholost. Nazivati u tom smislu ljude dotepencima jer su cijepljeni prije Zagrepčana, kao što ne učinila Mirela Holly, je oholost jednaka ovoj prvoj.

Naš dojučerašnji sugrađanin, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, postao je novi patrijarh. Episkopi ovoga puta nisu bili razdijeljeni po klasičnim podjelama, već je glavna razdjelnica bila Kosovo, koje patrijarh nije nazivao srpskom zemljom, već isključivo duhovnim i identitetskim bićem srpskoga pravoslavlja. Porfirije je mlad i dugo će biti na tronu. Naslijedio je teološki potpuno nerelevantnog patrijarha Irineja i od njega se očekuje mnogo.

Zadnje riječi idu Blanki Vlašić, koja je objavila kraj karijere. Za njom ostaje prava riznica medalja i vrhunskih rezultata kojima je pronosila ime Hrvatske u svijetu.

Više o događajima koji su obilježili tjedan možete pogledati u priloženom videoprilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene