Obavijesti Video Pretražite Navigacija
4. i 5. kolovoza

Predstavljen program obilježavanja Oluje u Kninu, objavili i epidemološke mjere

Stariji sugrađani i kronični bolesnici kao i stariji članovi obitelji poginulih i nestalih branitelja koji su željeli sudjelovati na obilježavanj 25. godina VR Oluja pozvani su da ostanu kod kuće.

Na konferenciji za medije u Kninu članovi Organizacijskog odbora za proslavu 25. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja predstavili su program obilježavanja koji će se 4. i 5. kolovoza održati u Kninu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna GENERALNE PROBE FOTO Pogledajte kako izgleda Knin i kako teku pripreme prije sutrašnje proslave Slika nije dostupna SVI DETALJI SVEČANOSTI Umjesto detalja o proslavi Oluje, sve je zanimala samo jedna stvar: Prvi put građani će ih vidjeti u akciji

Sve će početi 4. kolovoza u 19 sati, a od 20 sati održat će se prijem ratnih zapovjednika na Kninskoj tvrđavi. Idućeg dana, 5. kolovoza od 7 sati budnicama ulicama Knina svečani program se nastavlja. U 9.39 sati predviđa se prijavak predsjedniku Republike, a od 9.43 sati večanost na tvrđavi kada će se obilježiti ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin te podići zastava uz intonaciju himne koju će izvesti Barbara Suhodolčan.
Slijedi čitanje imena poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, potom minuta šutnje i prelet dva zrakoplova MiG.

Zajednički vijenac kod Spomenika hrvatske pobjede položit će general Ante Gotovina, premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te predsjednik RH Zoran Milanović. Istim redoslijedom navedeni će se obratiti okupljenima nakon polaganja 25 crvenih ruža kod Spomenika, među kojima će ih položiti i 15-ero djece poginulih i nestalih branitelja. Slijedi prigodni program akrobatske skupine Krila Oluje te potom sveta misa. Za 20 sati 5. kolovoza planiran je svečani koncert bez publike zbog epidemije koronavirusa.

Epidemiolog: Izbjegavajte ljubljenje, grljenje i rukovanje

Epidemiolog Pavle Jeličić predstavio je epidemiološke preporuke za obilježavanje 25. obljetnice Akcije Oluja te apelirao na građane koji su željeli doći u Knin, a spadaju u rizične skupine, da ostanu doma.

„To su stariji sugrađani i kronični bolesnici. Apeliram i sve one koji imaju simptome koji se uklapaju u one povezane s bolešću izazvane koronavirusom neka ostanu doma. Oni koji će doći neka se drže fizičke distance od 1.5 m vani, 1 m na otvorenom. Maske se preporučaju u unutarnjem prostoru ako nije moguće održavati razmak. Izbjegavajte rukovanje, ljubljenje i grljenje uz često dezinficiranje ruku“, rekao je Jeličić.

"Budimo ponosni, ostanimo odgovorni"

Na konferenciji za medije rečeno je i da je Ministarstvo hrvatskih branitelja roditeljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te starijim članovima njihovih obitelji poslalo kartu sjećanja, odnosno pismo u kojem se prisjećaju poginulih i nestalih te ih se poziva da obilježavanje i svečani program u Kninu prate preko malih ekrana.

Izrađena je majica s oznakama 25. obljetnice akcije Oluja te pripremljen i spot pod geslom „Budimo ponosni, ostanimo odgovorni“.

„Pozivamo sve branitelje i građane da 5. kolovoza izvjese zastave RH i da ponosno i dostojanstveno proslavimo naš najveći praznik i pritom ostanemo odgovorni“, rečeno je na konferenciji za medije.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene