Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U OČEKIVANJU RASPLETA

Predsjednik Vrhovnog suda: ''Hrvatski sudovi nisu odobrili posvajanje, samo su priznali odluku iz Konga''

Radovan Dobronić
Radovan Dobronić Foto: Vanesa Pandzic/CROPIX
Odluke hrvatskih sudova koji su potvrdili odluku suda iz Konga o posvajanju djece ne mogu se smatrati potvrđivanjem posvojenja, ustvrdio je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Radovan Dobronić.

Još se čeka rasplet afere s osmero uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji, a slučaj je postao dio šire međunarodne istrage. Djeca iz Konga, po koju su išli Hrvati, dobila su hrvatske dokumente na temelju sudskih odluka. Izvješće o tome od sudova je zatražio predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić.

On smatra da se odluka hrvatskih sudova koji su potvrdili odluku suda iz Konga o posvajanju djece ne može smatrati potvrđivanjem posvojenja. Za proces posvajanja nadležno je ministarstvo, naveo je u odgovoru N1.

Prvi čovjek Vrhovnog suda napominje da je sudska praksa i praksa upravnih tijela u ovakvim situacijama nedorečena i da su općinski sudovi samo potvrdili stranu sudsku odluku bez ulaženja u meritum koji je u nadležnosti ministarstva.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 4 U POTRAZI ZA DOMOM Broj posvojene djece raste, ali mnoga tek čekaju svoju priliku: Iza njih su često velike traume, a budućnost je neizvjesna

Pročitajte i ovo Slučaj usvajanja djece u Kongu: Ilustracija - 4 OSUMNJIČENI ZA TRGOVINU LJUDIMA Otkriven važan detalj o posvajanju djece iz Konga! Zakon je na snazi 10 godina, ali...

Pročitajte i ovo Posvajanje djece iz Konga: Ilustracija - 3 CURE NOVI DETALJI Otkriveno koji su hrvatski sudovi prihvatili odluku o posvojenju djece iz Konga: Predsjednik Vrhovnog suda zatražio njihovo izvješće

Na temelju samo te odluke, dodaje, nije bilo moguće djeci dodijeliti državljanstvo jer sudovi nisu odlučivali o posvajanju niti je to njihova nadležnost, nego samo o priznanju odluke stranog suda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene