Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kum Josipović

Predsjednik Josipović zasadio maslinu i postao kum braniteljske zadruge 'Lintar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je na saniranom području rudnika Sveti Juraj/Sveti Kajo kod Solina zasadio maslinu i na taj način postao kum braniteljske zadruge 'Lintar' kojoj je tvrka Cemex ustupila, kako je rečeno, blizu 100 tisuća metara četvornih površine rudnika iz kojeg se ranije opskrbljivala mineralnom sirovinom za proizvodnju cementa.

Josipović je istaknuo kako je ponosan što je postao kum ovoj braniteljskoj zadruzi u kojoj su angažirani sudionici Domovinskog rata.

'Branitelji su u ratu bili na strani pravde i obranivši domovinu bili su i na strani uspjeha, a sada su na strani gospodarskog uspjeha', istaknuo je Josipović. Dodao je kako je slogan „bojovnici u ratu maslinari u miru“ lijep slogan.

Pročitajte i ovo Pucnjava u Solinu - 5 MUŠKARCU PROPUCANE NOGE Pucnjava u Solinu: 27-godišnjak se tereti za ubojstvo u pokušaju Pucnjava u Solinu - 5 Nije bio prepad? FOTO/VIDEO Operiran muškarac kojem su u Solinu propucane noge: Utvrđuje se motiv pucnjave

>> VIDEO Evo kako to rade premijer i predsjednik!

'Maslina je simbol mira, srećom rat je iza nas upravo zahvaljujući ovim ljudima ovdje (braniteljima)', kazao je.

Braniteljska je zadruga „Lintar“ ranije na saniranom područuju rudnika zasadila 2000 stabala masline, a na području gdje je Josipović danas zasadio stablo masline planirano je, kako je rečeno, zasaditi još 1000 stabala masline i proizvodnja ekstradjevičanskog maslinova ulja.

'Ovo je dobar primjer kako se može i ekološki oplemeniti neko područje, ali i primjer sjajnog angažmana branitelja', smatra Josipović. Po njegovim riječima dobro je da se branitelji druže, da proizvode i da su uključeni u zajednicu a zadruge su odličan primjer takvih projekata.

'Zadruge poput ove treba poticati. Vido sam diljem Hrvatske zadruge koje se bave različitim stvarima - od maslinarstva, medarstva, do različitih proizvoda od drveta ili metala, gljiva i imaju širok spektar aktivnosti a mnoge su i vrlo uspješne', rekao je predsjednik Josipović.

Upravitelj braniteljske zadruge „Lintar““ Ante Grubišić je izrazio zadovoljstvo što je predsjednik Josipović današnjim zasađivanjem stabla masline postao kum ove zadruge, u kojoj je, kako je rekao, angažirano oko 100 branitelja koji se bave proizvodnjom ekstradjevičanskog maslinova ulja. Istaknuo je kako je ekstradjevičansko ulje kojega su proizveli branitelji ove zadruge, u proteklih nekoliko godina dobilo više domaćih i međunarodnih nagrada.

'Ovi maslinici nastaju tako što izvršimo biosanaciju ekplotacijskog polja rudnika mineralnih sirovina za proizvodnju cementa, a to znači da dovezemo plodnu zemlju na to područje i na njoj zasađujemo pretežito masline, ali i smokve i trešnje', objasnio je Grubišić. Dodao je da je to jedini takav slučaj u Hrvatskoj i zemljama regije da se iz rudnika, kako je rekao, dobija 'zlato, to jest ekstradjevičansko maslinovo ulje'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene