Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Privedeno osam osoba

Predgrađe Stockholma već petu noć gori, zapaljene škole policijska postaja i auti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najmanje devet automobila je zapaljeno, a požari koji su podmetnuti u dvjema školama i u policijskoj postaji brzo su ugašeni, petu noć izgreda u siromašnom predgrađu Stockholma s velikom useljeničkom zajednicom.

Osam osoba je privedeno tijekom tih izgreda a ozlijeđenih nema, rekla je policija za agenciju TT. U predgrađu Rinkebyju, gdje je od početka tjedna izbilo više izgreda, zapaljeno je šest automobila, među kojima je pet potpuno izgorjelo, izvijestio je fotograf agencije France Pressea s mjesta događaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šok zbog reakcije voditeljice Posvađali se zbog izbora: Izvadila kost iz juhe i njome počela mlatiti supruga, završio je u bolnici Slika nije dostupna Palili aute i napali policiju VIDEO Žestoki ulični neredi u Stockholmu ne jenjavaju

>> VIDEO Žestoki ulični neredi u Stockholmu ne jenjavaju

Tri automobila su zapaljena u Nosborgu a požar podmetnut u policijskoj postaji u Aelvsjoeu brzo je stavljen pod kontrolu. Od 300 do 500 osoba okupilo se oko zapaljenih automobila, rekla je policija za TT.

Kamenjem na policiju

Kako navode vatrogasci, zapaljene su i dvije škole, u Tensti i u Kisti, blizu Husbyja, gdje su neredi počeli, ali je vatra brzo ugašena. U Sodertaeljeu, na jugu Stockholma, policajci su gađani kamenjem dok su intervenirali zbog paljenja automobila. Prethodne noći vatrogasci su zabilježili 90 intervencija, rekli je njihova služba.

Ovi neredi su u Švedskoj potaknuli raspravu o integraciji useljenika koji čine 15 posto stanovništva a koncentrirani su u siromašnim četvrtima većih švedskih gradova. Nezaposlenost je među useljenicima veća nego u ostatku društva. U Husbyju je nezaposlenost 2012. bila 8,8 posto, a u Stockholmu 3,6 posto.

Povod ubojstvo 69-godišnjaka

Neredi su počeli pošto je u Husbyju, siromašnoj četvrti Stockholma, policija ustrijelila šezdesetdevetogodišnjaka u njegovu domu. Policija je rekla da je bio naoružan i nije se htio predati te da ga je ubila u zakonitoj samoobrani. Kako pišu mjesni mediji, organizatori nereda optužuju policiju zbog rasizma i tvrde da je su ih policajci nazivali 'klošarima', 'majmunima' i 'prljavim crnčugama'.

Švedska je zbog liberalne useljeničke politike zadnjih desetljeća postala jedno od prvih europskih odredišta za useljavanje, ponajviše iz Iraka, Afganistana, Somalije, balkanskih zemalja a odnedavno i iz Sirije. Slični izgredi su se dogodili 2010. u Rinkebyju i 2008. u Malmoeu, gdje se islamski centar morao zatvoriti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene