Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

"Nisu ispunjene pretpostavke"

Mamićev odvjetnik: "Kako da izruče čovjeka koji odgovara za djela od 2004. do 2015., na temelju ugovora iz 2014. godine?"

Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Veljko Miljević (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Sud u Sarajevu objavio je da Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer nisu ispunjene zakonske pretpostavke.

Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu odluku po kojoj Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je u ponedjeljak iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Zdravko Mamić NOVI ZAHTJEV Sud BiH zakazao novo ročište na kojemu će odlučivati o izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj

U priopćenju objavljenom na stranicama suda stoji kako je Prizivno vijeće Odjela za opći kriminal, u postupku po zamolnici pravosudnih tijela Hrvatske od 11. lipnja ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja kaznenog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje kaznenog djela zločinačko udruživanje i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostupanjsko rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. kolovoza.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića. Prvostupanjsko je vijeće, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uvjetima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bivšeg čelnika "Dinama" s obzirom na to da kazneno djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao kazneno djelo u BiH.

Zdravko Mamić pobjegao je u BiH u lipnju 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novaca iz "Dinama".

U toj ga zemlji, u kojoj boravi u Međugorju, od izručenja štiti bosanskohercegovačko državljanstvo. 

Hrvatska može opet tražiti izručenje 

Ovo je treći zahtjev Hrvatske za izručenjem Zdravka Mamića, sva tri zahtjeva su odbijena. Sud je ovu pravomoćnu odluku donio još 30. kolovoza, no najprije su odluku morali dostaviti objema stranama u postupku, a tek danas su je javno objavili. Ukratko, Sud BiH zaključio je kako nisu ispunjeni zakonski preduvjeti za izručenje. Točno je da su dvije države potpisale ugovore o izručenju koji je stupio na snagu 2014., a ova inkriminacija se odnosni na razdoblje od 2004. do 2015. godine.

Odluku suda obrazložio nam je i Mamićev odvjetnik, Veljko Miljević

„Kako da vam izručimo čovjeka koji odgovora za razdoblje od 2004. do 2015 po ugovoru koji je stupio na snagu 2014. godine? Ako je netko organizirao zločinačko udruženje pa nije ga organizirao na kraju tog perioda nego valjda na početku. I onda su rekli da već po samim datumima počinjena djela, po nadnevcima počinjenja djela se taj ugovor ne može na 90 posto događaja opisanih u toj optužnici koja je potvrđena primijenjivati“, objasnio je Miljević. 

Nakon ovakve odluke Suda BiH za očekivati je da će Zdravko Mamiću automatizmom ukinuti mjere opreza koje su mu ranije izrečene. Vratit će mu putne isprave i ukinut će mu obvezui da se jednom tjedno javlja u najbližu policijsku postaju uz BiH. Jednako tako, hrvatsko pravoduđe ima pravo ponovno poslati zahtjev za njegovo izručenje, tu nema apsolutno nikakvih zakonskih ograničenja. (Hina/A.J)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene