Obavijesti Video Pretražite Navigacija
na međunarodni dan žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova reagirala na diskriminirajuću akciju policije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaprešićka policija jučer je najavila posebnu akciju u prometu za ponedjeljak pod nazivom "Žene u prometu", a opisali su kako će se akcije provoditi "spram žena u prometu". U međuvremenu su izmijenili opis akcije i pravdaju se "nespretnim formulacijama".

DNEVNIK.hr uputio je upit pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić nakon što je općina Mala Gorica najavila preventivnu akciju "Žene u prometu". U tekstu najave pisalo je kako će se ženama ukazivati na nužnost poštivanja prometnih propisa, dok će one koje poštuju prometne propise biti prigodno nagrađene.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova poslala je upite MUP-u i Ravnateljstvu policije koje tvrdi da je riječ o nespretnoj formulaciji. Ističu kako ne žele podržavati stereotip o ženama kao lošijim vozačicama jer prema statistikama u većini prometnih prekršaja počinitelji su muškarci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nema za muškarce! Diskriminacija ili nagrada? Za Međunarodni dan žena organiziraju - "akciju usmjerenu spram žena u prometu". Oglasio se i Grad Zaprešić

"Slijedom različitih medijskih upita vezanih uz policijsku akciju koja se provodi u pojedinim hrvatskim gradovima, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ispitala je ključne elemente. S obzirom na pojedine formulacije koje su se pojavile u određenim općinama i gradovima, na koje se vjerojatno referirate, pravobraniteljica je kontaktirala Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije koje je odgovorilo da je riječ o nespretnim formulacijama koje će biti uklonjene te da će se akcija prometne policije odvijati u skladu s dugogodišnjom praksom simboličkog obilježavanja Međunarodnog dana žena darivanjem žena koje prometna policija zaustavi u prometu. U suprotnom, podržavao bi se stereotip o ženama kao lošim vozačicama, što bi bilo u suprotnosti sa službenim policijskim statistikama koje pokazuju da su počinitelji prometnih prekršaja većinom muškarci, a ne žene", odgovorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova,
Višnja Ljubičić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene