Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Triput nas posjetio

Poseban odnos Ivana Pavla II. i Hrvatske: Ostavio je dubok trag

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivan Pavao drugi imao je poseban odnos s Hrvatskom. U našoj zemlji bio je tri puta i svaki put je ostavio duboki trag.

'Prvi put stigao je 1994. Iste godine operirao je kuk, pa se nije mogao sagnuti i poljubiti zemlju, što čini tijekom svakog posjeta nekoj državi. Hrvatska zemlja prinesena mu je stoga u posudi. Među tisućama vjernika koji su u kolonama čekali prolazak Svetog Oca bila je i tada nepokretna Nada Širić koju su dovezli iz bolnice. Ona tvrdi, doživjela je čudo. I otada ima zavjet.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pred više od milijun vjernika VIDEO: Ivan Pavao II. proglašen blaženim Slika nije dostupna Idu u Vatikan Tisuće hrvatskih hodočasnika na beatifikaciji

>> VIDEO: Ekshumiran lijes pape Ivana Pavla II.

>> Nekoliko tisuća Hrvata na bdijenju uoči beatifikacije

'Njegov zagovor je meni pomogao. Ja sam se digla, ja sam njega vidjela i vratila se u bolnicu i danas hodam, a bilo je malo diskutabilno da li ću prohodati', rekla je Nada. Papa je pomogao i fra Nikici koji je tijekom njegovog pohoda, odabrao svoj životni poziv. 'Ja sam rekao: Nikice, nema više čekanja. Takav i takav jesi. Pođi u fratre i tako je i bilo', rekao je fra Nikica.

Treći posjet 2003. bilo je njegovo 100. jubilarno putovanje izvan Italije i Vatikana. Prvi put tada se na svojim pohodima vozio brodom. U luci Gruž proglasio je blaženom Mariju od Propetog Isusa Petković.

'Shvatila sam u jednom trenutku koliko je on bio veliko bogatstvo za ovaj svijet. Baš me onako nekakva tuga obuzela da smo se morali oprostiti s njim', rekla je hodočasnica Ivana Josipović. Ivana Pavla Rijeka se posebno sjeća. U sjemeništu je spavao 5 dana 2003. i ovdje se još osjeća njegova prisutnost. Postelja na kojoj je spavao pokrivena je bijelim pokrivačem od paške čipke, a misnica i kalež koje je darovao stoji kao vječni trag njegove nazočnosti.

'Ovo su skromne prostorije, on je i sam po naravi bio skroman čovjek. Glavno mu je bilo da Božja riječ dođe do ljudskoga srca', rekao je mons. Nikola Uravić, rektor Bogoslovno sjemenište 'Ivan Pavao II.'. Tisuće vjernika već su stigle u Vatikan, svatko sa svojim zavjetom u srcu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene