Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još ima problema

Osjeti se napredak: Bit će novih ulaganja i radnih mjesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Strani ulagači najavljuju još više ulaganja i otvaranja radnih mjesta u Hrvatskoj.

S poduzetničkog skupa u gospodarskoj komori poručili su kako se osjeti napredak u poslovnoj klimi, ali i da još uvijek ima dosta problema koje Vlada treba riješiti. Premijer im je obećao reforme i manje troškove poslovanja.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom

Turskim ulagačima Hrvatska je poželjna za biznis. U Zadru su postavljene skele za početak radova na novom turističkom projektu vrijednom 100 milijuna eura koji će otvoriti 170 novih radnih mjesta. Zainteresirani su i za ACI marine.

''Kada je ACI u pitanju sve ovisi o odluci i strategiji Vlade. Mi ćemo definitivno pratiti što se događa. Zasad imamo mali udio u ACI-ju i vrlo smo zadovoljni što smo makar i mali dio ACI-ja'', rekao je Burak Baykan, regionalni direktor Dogus grupe.

Od 1993. godine u Hrvatsko je gospodarstvo najviše investicija došlo iz Nizozemske, zatim Austrije, Njemačke, Luksemburga i Mađarske. Agencija za investicije trenutačno prati 150 projekata. Vrijedni su oko 8 milijardi eura i 18 tisuća novih radnih mjesta. Više od 40 posto ih je u turizmu, a oko 30 posto u industriji.

Iz Švicarske, koja je primjer lakoće poslovanja, poručuju da se u Hrvatskoj osjeti napredak, ali ima i još puno prepreka za ulagače.

''Kad idete u gradnju jedne velike investicije, morate jako puno ovisiti o lokalnoj samoupravi koja na svoj način tumači pravnu sigurnost, odnosno nesigurnost. daje svoje prijedloge što i kako tumačiti'', objašnjava Ivica Jakić iz švicarsko-hrvatske poslovne udruge.

Premijer je investitorima najavio reforme i rasterećenje poduzetnika. Pohvalio se gospodarskim rastom, boljim ocjenama kreditnih agencija, povoljnim zaduživanjem u Londonu i smanjivanjem minusa u državnoj blagajni.

''Sve što je gospodin Plenković rekao mislim da će to pobuditi dalje optimizam za ulaganja u Hrvatsku samo bi htjeli nešto drugo, a to je da se ovog puta ovo što smo čuli operacionalizira tako da se ono što je rečeno i realizira'', rekao je Mladen Fogec iz udruženja stranih investitora. Iz udruženja kažu da očekuju sve više investicija iz inozemstva.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene