Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ponovljeno suđenje za ubojstvo policajaca 1991.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Županijskom sudu u Karlovcu danas je počelo ponovljeno suđenje trojici okrivljenika za trostruko ubojstvo i jedno ranjavanje pri napadu na četveročlanu policijsku prometnu ophodnju u Budačkoj Rijeci 4. kolovoza 1991., što su bile prve žrtve pobunjenih Srba u Karlovačkoj županiji.

Riječ je o optuženima Darku Kresojeviću, Đorđu Radujkiću i Stanku Tomiću, kojima se sudi u odsutnosti. U prethodnom suđenju oni su proglašeni krivima s još trojicom okrivljenika - Dušanom i Milom Tomićem te Milom Dakićem. 

Pročitajte i ovo Goran Gašpert i Tea Švob Tea Švob Spasila je utopljenika iz mora, jedna je od rijetkih policajki na motoru, a sada je dobila novo priznanje Ilustracija Sisačko-moslavačka policija Akcija policije i USKOK-a: Uhićena dvojica policajaca, poznato za što ih se sumnjiči

Svi su oni bili pravomoćno osuđeni u odsutnosti na 20 godina zatvora, te je za njima bila raspisana tjeralica. Vrhovni je sud u lipnju 1999. potvrdio presudu za Tomiće i Dakića, a iz predmeta je zbog proceduralnih razloga izdvojio trojicu okrivljenika kojima je danas počelo ponovljeno suđenje. 

Zamjenik županijske državne odvjetnice Zdravko Car pročitao je optužnicu, koja okrivljenike tereti za ubojstva i ubojstvo u pokušaju. Dokazni postupak provodio se danas saslušavanjem svjedoka. 

Mile Flanjak svjedočio je da je automobilom, sa suprugom i kćeri, sletio s ceste da ne bi ušao "izravno u kišu metaka u rafalnoj paljbi", te je opisao mjesta s kojih se pucalo, ali je rekao da nema saznanja o identitetu počinitelja. 

Tomo Kos vidio je tijela policajaca i policijski automobil na cesti, čuo je rafale, ali također nije vidio počinitelje na mjestu odakle je čuo pucnjavu. 

Svjedok Nikola Oredić iz Budačke Rijeke rekao je samo to da je odmah nakon događaja krenula priča da je to djelo "grupe martićevaca". 

Svjedok Milan Opačić pozvan je danas jer je tijekom istražnog postupka prenio saznanja svog kuma Petra Tomića, koji živi u Smederevskoj Palanci u Srbiji. Opačić nije iznio novih podataka, a Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrane da se kao svjedok pozove i Petar Tomić, koji je svojedobno prepričavao događaj. 

Vijeće Tomića smatra "neprikladnim" zbog pomanjkanja saznanja o toj osobi i mjestu njegova prebivališta. Bivši policajac Rifet Hasanović nije se odazvao sudu, zbog neispravne adrese, te će Sud do sljedeće rasprave, zakazane za 10. listopada, pokušati pronaći adresu i pozvati toga svjedoka, rekao je predsjednik Vijeća sudac Ante Ujević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene