Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita ljudskih prava u RH dobra

'Pomozite nam pri rasterećenju Europskog suda za ljudska prava'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad je Hrvatska 1997. potpisala Europsku konvenciju o ljudskim pravima, zaštita ljudskih prava u zemlji znatno se popravila i iz kuta Europskoga suda u Strasbourgu danas se smatra dobrom, rekao je predsjednik toga suda Jean-Paul Costa u Zagrebu.

Costa je službeno boravio u višednevnu posjetu Hrvatskoj kako bi ojačao odnose toga suda s Hrvatskom. Radi toga se sastao s predstavnicima vrhovne sudske vlasti u Hrvatskoj, s državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem te s političkim čelnicima, među ostalima i s predsjednikom države Stjepanom Mesićem.'Sud ima predodžbu da se stanje u zaštiti ljudskih prava i vladavini prava može smatrati dobrim', rekao je. 'Kažem 'predodžbu' jer to ocjenjujem na temelju podnesaka hrvatskih građana. Mi nemamo ovlasti po službenoj dužnosti nešto razmatrati, a na temelju tih zahtjeva stanje je sad prilično dobro', rekao je Costa.

Pročitajte i ovo Glavni ravnatelj policije u sukobu interesa Samo u Hrvatskoj Šef Sindikata policijskih službenika: "Milina je imao znatno veću plaću od samog ministra i premijera" Slika nije dostupna Proljeće/ljeto 2011 Modna parada s potpisom Gaultiera i Diora

Promijenila se i narav tih podnesaka sudu u Strasbourgu. 'Prije su se ljudi više žalili na duljinu postupka', rekao je, objasnivši da su dva razloga što se to promijenilo. 'Prvo, zato što sudovi u Hrvatskoj danas bolje brane proceduralna prava građana, a i građani i njihovi odvjetnici bolje su obaviješteni o svojim pravima i zato na sud u Strasbourg danas dolaze teži i složeniji slučajevi'.

Poboljšati suradnju

Po Costinim riječima, hrvatskim vlastima poručuje da europski sud podnosi velik teret zbog velikoga broja predmeta pa treba poboljšati suradnju. Po riječima predsjednice Ustavnoga suda Jasne Omejec ustavne promjene omogućit će i bolje djelovanje toga suda. 'Ustavni će sud preuzeti svoj dio tereta, on je za to sposoban, ali treba nešto širi normativni okvir. Nadam se da će to omogućiti skorašnje ustavne promjene', rekla je.

Nina Vajić, jedina sutkinja iz Hrvatske u Europskome sudu za ljudska prava u Strasbourgu, rekla je na konferenciji za novinare da je od 5. studenoga 1997., kad je ratificirala konvenciju o ljudskim pravima, Hrvatska tužena više od 4.700 puta, a 3.700 puta sud u Strasbourgu ocijenio je slučaj nedopustivim 'jer nije bilo uvjeta da se o njemu raspravlja', ustvrdila je. 'U nešto više od 150 presuda Hrvatska je proglašena krivom', dodala je.

Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnoga suda, naglasio je na konferenciji za novinare da je uloga nacionalnih sudova vrlo velika jer na sebe preuzimaju odgovornost za učinkovitost i pravednost. 'Moramo učiniti sve da povećamo učinkovitost sudstva', dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene