Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HOĆE LI BITI SPREMNI?

Protupožarna sezona pred vratima, a polovica zrakoplova za gašenje požara je prizemljena

Aktualno Galerija Kanaderi - 1 Kanaderi - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kanaderi - 2 Kanaderi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kanaderi - 3 Kanaderi - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kanaderi - 4 Kanaderi - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Kanaderi - 5 Galerija 1/6 >>
Uoči protupožarne sezone - čak polovica od 12 zrakoplova koji bi trebali gasiti požare je prizemljena. Što zbog većih, što zbog manjih oštećenja. Možda bi i bili gotovi prije da se u hangarima u kojima ih se održava ne popravljaju, vjerovali ili ne, i automobili direktora.

Umjesto kanadere i Air tractore servisirali su - privatno vozilo! U jednom od hangara u kojem se održavaju zrakoplovi koji gase požare nedavno su "gasili" tehničke probleme na automobilu direktora zaduženog za servis. I još k tome usred radnog vremena.

"U velikogoričkom Zrakoplovno-tehničkom centru - potpuni muk. O tome što se sve servisira iza ograde i u kakvom su stanju protupožarni avioni - nitko nije želio govoriti pred našom kamerom. Pravdali su se da nemaju vremena, jer su na neodgodivim sastancima", izvijestila je je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

No, nije to jedini automobil koji je bio na popravku u hangaru za održavanje zrakoplova, umjesto kod automehaničara. Priliku je u krajem prošle godine iskoristio i još jedan direktor ZTC-a, inače, tvrtke u državnom vlasništvu. Sve je opisano u prijavi ministru obrane Mariju Banožiću.

"Ako me pitate što se tamo zbiva i održavaju li se privatna vozila - koliko ja znam ne! Osobno nemam saznanja. Oružane snage su tamo na dnevnoj bazi", komentirao je Ivica Grebenar ravnatelj Uprave za materijalne resurse u MORH-u.

Za spomenute slučajeve ne znaju, niti bi trebali voditi računa drže li se aviomehaničari primarnog posla i jesu li njihovi šefovi zloupotrijebili svoje ovlasti - tvrdi bivši šef ZTC-ove Uprave. "MORH ima samo poslovne odnose s tim zrakoplovno-tehničkim centrom", dodaje.

U kojem se uoči protupožarne sezone servisira čak polovica zračne flote!

Pročitajte i ovo Kanader - 1 EK financira 90 posto MUP potvrdio Dnevniku Nove TV: Hrvatska je spremna za kupnju dva nova kanadera, iznos još nije poznat

Pročitajte i ovo Požar - 7 NADLEŽNI APELIRAJU NA GRAĐANE Nestao veći dio Svilaje: Gori već gotovo tjedan dana, u pomoć stigli i kanaderi

"Trenutno se tamo nalaze tri kanadera i tri air tractora", naveo je Grebenar.

Priznaju, ne mogu jamčiti hoće li zbog muka po remontu, različitih oštećenja, ali i problema s nabavom nekih dijelova biti isporučeni do početka lipnja. Kad gori, vatrogasci bez njihove pomoći, kažu, ne mogu.

"Oni imaju svoj režim održavanja po nekom redoslijedu i kako treba biti, ja sam uvjeren da ćemo ih ljeti imati na dispoziciji. Bez kanadera s ovim promjenama klime bilo bi vrlo teško i gotovo nikako - rješavati sve požare", komentirao je Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik.

Samo da vatra ovaj put ne bude brža.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene