Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egzodus liječnika na jugu

Liječnici odlaze, pacijenti mjesecima čekaju hitne preglede, a ministar i lokalna vlast se prepucavaju

Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr)
Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) Mato Franković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Luka Lulić (Foto: Dnevnik.hr) Luka Lulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dubrovačka bolnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Kritično dubrovačko zdravstvo postaje i dio političkih prijepora. Ne samo što liječnici odlaze, što hitna gubi tim, a pacijenti mjesecima čekaju hitne preglede, sada se još i ministar i lokalna vlast prepucavaju - tko je odgovoran za kroničan nedostatak liječnika u jednom od najbogatijih, ali i najskupljih gradova u državi.

Na jugu egzodus liječnika, nakon bolnice i hitne pomoći spremaju se novi odlasci i iz otočnih domova zdravlja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osvojili i županiju HDZ osvojio Dubrovnik, Mato Franković novi je gradonačelnik Slika nije dostupna Idući tjedan svečana ceremonija Plenković: Europska unija će sufinancirti izgradnju Pelješkog mosta

"Liječnik s Lastova uskoro odlazi s otoka, drugoga kandidata nema. Isto je u Čari. U Trpnju imaju problem s pronalaskom liječnika, trenutačno radi jedan umirovljenik. Cijeli teren je u sličnim problemima", napominje Luka Lulić iz Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije.

Ministar svjestan problema, no odgovornost je, kaže, na lokalnoj zajednici pa proziva Grad i Županiju.

"Ako su neke županije i siromašnije puno od Dubrovnika znali naći, primjerice Sisačka koja je puno siromašnija, znali su kako će stimulirati ljude da dođu u Petrinju, Kostajnicu, tako da vjerujem da će na taj način riješeno biti i u Dubrovniku", smatra ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković odgovara - Grad za zdrastvene ustanove za koje nije nadležan izdvaja dodatnih 7 milijuna kuna na godinu. Puno više Dubrovnik daje, nego što prima od države,  tvrdi.

"Vrijeme je da konačno prestanu promatrati Grad Dubrovik kao grad s 42 tisuće stanovnika. To je grad s više od  200 tisuća stanovnika kroz punih 11 mjeseci. Kada bi nas tako gledali onda bi Opća bolnica Dubrovnik dobila puno više novca nego sada", ističe.

O tisućama turista brine bolnica udaljena 3 sata od prvog KBC-a. Ravnatelj marijo Bekić poručuje- svi trebaju dati više.

"Grad i Županija, a i neka ministartva, regionalnog razvoja, turizma, Dubrovnik je turistički brend. Ja kao ravnatelj isto dežuram, operiram te ljude, pripite u 5 ujutro, tako da imamo svega. Svi koji se ovdje kreću dobiju u punom opsegu zdrastvenu uslugu i to netko mora platiti. Za sada mi zdrastveni djelatnici to plaćamo", ističe ravnatelj.

Župan umiruje - rade se projekti za poticajnu stanogradnju i privlačenje liječnika, no za sve, kaže, treba vremena.

"Meni je žao ako naši pacijenti nemaju isti položaj kao i drugi. No, ne stoje tvrdnje da se nešto nije napravilo u proteklih nekoliko godina. Kod nas funkcionira i bolnica i Domovi zdravlja", tvrdi župan Nikola Dobroslavić.

Nabrojimo još jednom - u Dubrovačkoj bolnici u svakom trenutku nedostaje 30-ak liječnika, Hitna je ostala na jednom timu T1, a građani juga koji su imali sumnje na rak mjesecima nisu mogli na kolonskopiju. Sustav funkcionira? Teško.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene