Obavijesti Video Pretražite Navigacija
uzvikivali "Ubij Srbina"

Policija zbog sramotnih poruka u Borovu privela 14 osoba, slijedi im kaznena prijava zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju

Policija je zbog incidenta u Borovu privela 14 osoba. Jučer je grupa muškaraca u Borovu izvikivala "Ubij Srbina" u pratnji policije koja ih je samo identificirala. Danas je policija poslala priopćenje u kojem ipak navode sumnju na kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Policija je privela 14 osoba zbog incidenta u Borovu. Nad njima provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju opisano u članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Ranije je policija priopćila kako je grupa ljudi narušavala javni red i mir u vidu vike, bez spominjanja poticanja na nasilje i mržnju, a isto je izjavio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

"Policija će u svakom slučaju što se tiče narušavanja javnog reda i mira poduzeti sve ono što je u njezinoj nadležnosti i kazniti počinitelja", izjavio je jučer ministar. 

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

"Vezano za narušavanje javnog reda i mira jučer u Borovu, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske tijekom jučerašnjeg dana priveli su u službene prostorije 14 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, nad kojima se provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju opisano u članku 325. stavku 1. Kaznenog zakona, skandirajući neprimjereni sadržaj.

Svi osumnjičeni će danas tijekom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu.

U suradnji s drugim policijskim upravama kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija", navela je PU vukovarsko-srijemska u priopćenju. 

"Verbalno divljaštvo u Borovu predstavlja još jednu u nizu kompromitacija policije, vlasti..."

O svemu se oglasio i Demokratski savez Srba. Navode kako jučerašnje verbalno divljaštvo u Borovu predstavlja još jednu u nizu kompromitacija policije, vlasti i čitavog hrvatskog društva.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Jučerašnje verbalno divljaštvo u Borovu predstavlja još jednu u nizu kompromitacija policije, vlasti i čitavog hrvatskog društva. Mi svi služimo samo da takve događaje prenesemo, ispratimo, osuđujemo i iščuđavamo se nad njima. A oni se nižu i imaju svoj kontinuitet, unatoč svima nama. Sjetimo se događaja od prije godinu dana kada je uz osiguranje policije grupa navijača BBB-a oslikala trafostanicu u Vukovaru grbom HOS-a i njihovim ZDS.

Nije nam poznato da je itko ikada iz sustava vlasti odgovarao za takve propuste i bio smijenjen. I onda se postavlja pitanje jesu li ti nasilnici jači od države i njezinih institucija ili ih te institucije ustvari toleriraju i ne čine ništa da spriječe njihova nedjela. I je li sustavno nečinjenje da se takve pojave sankcioniraju dovelo do toga da su one za mnoge postale normalne i uobičajene.

Često smo se pitali što mi kao pripadnici srpske zajednice možemo uraditi da nam se dopusti da živimo u miru i zašto institucije Republike Hrvatske ne mogu to osigurati. Zar nismo preživjeli dosta stradanja i ne zadovoljava li te mrzitelje činjenica da je Srba u Hrvatskoj manje od jedne trećine predratnog broja te da se suočavamo sa problemom golog opstanka?

Nažalost, vrijeme je pokazalo da su Srbi kao tema i dalje efikasno sredstvo za dolazak na vlast i rušenje s vlasti, za skretanje pažnje s raznih važnih društvenih problema za koje se ne nudi adekvatno rješenje i za ostvarenje raznih drugih interesa. Tako hrvatsko društvo, nažalost, danas funkcionira. Samo je pitanje do kada će to biti održivo", navodi se u priopćenju DSS-a koje potpisuje njihov predsjednik Srđan Milaković.

Jučer je zbog incidenta Srpsko narodno vijeće održalo izvanrednu presicu. Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac za incident je prozvao i "najviše predstavnike državnog vrha". Više o tome pročitajte OVDJE.

POGLEDAJTE VIDEO jučerašnjeg incidenta u Borovu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene