Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLASIO SE I DORH

Policija otkrila nove detalje o makljaži na autocesti: "Sve ukazuje na to da je njihov napad bio pomno pripreman i dogovoren"

Aktualno Galerija PUZ PUZ Foto: DNEVNIK.hr Damir Barić Damir Barić Foto: DNEVNIK.hr Marko Rašić Marko Rašić Foto: DNEVNIK.hr +0 Dražen Diklić Galerija 1/4 >>
Nakon napada Torcide na policiju kod odmorišta Desinec, policija je održala konferenciju za medije i otkrila dosad poznate informacije o događaju.

Na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, na dionici između čvorova Lučko i Jastrebarsko, u subotu navečer policajci su pratili pripadnike Torcide. Kod odmorišta Desinec samoinicijativno su stali na autocesti i napali policajce.

Na konferenciji su bili zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost Damir Barić, načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić, načelnik Sektora za javni red i sigurnost Policijske uprave zagrebačke Davor Posilović i zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić. Uz njih su i zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije Mario Bencek, voditelj Odjela za obradu organiziranog kriminaliteta Midhad Arifović i voditeljica Službe za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću Marija Goatti.

"Htio bih naglasiti nekoliko činjenica u vezi događaja koji se sinoć dogodio. Policija je postupala u cilju zaštite života i osoba koje su bile na benzinskoj postaji. Utakmica je za nas visokog rizika i u takvim situacijama odgovorno pristupamo prikupljanju informacija. Utakmicom je rukovodio načelnik PUZ-a", rekao je Barić.

Planove i procjene ocjenjuju kao vrlo dobre, angažirano je dovoljno policijskih službenika. "Dokaz ovome je cijela nogometna sezona koja je odrađena s nizom visokorizičnih utakmica bez ozbiljnijih incidenata. Želimo jasno naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu Hajduku i navijačima koja je procedura ulaska sa transparentima", dodao je.

Policija je bila nadjačana

Policijski službenici su bili nadjačani. "U koloni je bilo 260 različitih tipa vozila. Na naplati Lučko bio je vod interventne policije i na postaji Desinec osam interventnih djelatnika i zasebnih postrojbi. Cijela trasa do Splita bila je osigurana sa snagama koje su dale policijske uprave. Kada je kolona došla nasuprot postaje Desinec, zaustavili su odvijanje prometa i naglo istrčavši i krenuvši na policijske službenike. Kolege su bile deseterostruko nadjačane, a počinitelja nekoliko stotina. Napad je izvršen jako agresivno, uz uporabu boca, kamenja, palica, lanaca, stolova, sve ono što su našli", rekao je Barić.

Izvidi o djelovanju su u tijeku. "Veliki broj navijača je uključen u napade. Veći broj policijskih službenika je postupao na različite načine. Policija intenzivno radi u obradi", kazao je.

Komentirao je i natpise u medijima. "Imamo natpise da je postupala mamićevska policija. To je krajnje uvredljivo, posebno u okolnostima kad je ozlijeđeno 20 policajaca. Policija je sinoć radila svoj posao. Napad je izvršen i zapaljenom pirotehnikom na benzinskoj postaji, znate i sami što to znači. Policija je jučer štitila svoj život, ali i živote napadača", zaključio je Barić.

Djelovali su i prije

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić rekao je da je policija djelovala već od 16 sati prije utakmice. "Ništa nije ukazivalo da može doći do ovog incidenta. Sve što se događalo mimo incidenta - cijenimo da je prošlo u najboljem redu. Priveli smo 21 osobu, od čega 20 domaćih navijača, a jedan gostujući."

Navijači su koristili sve što im je došlo pod ruku. "Namjerno su koristili sva raspoloživa sredstva koja su pogodna za nanošenje ozljeda. Od staklenih boca, remenja, hladnog oružja, teleskopskih štapova, prometnih znakova, aparata za gašenje požara... Policijski službenici bili prisiljeni primijeniti vatreno oružje u cilju poziva u pomoć, zastrašivanja kako bi odbili napad na sebe i osobe u okolini."

Pročitajte i ovo Policijska zapljena prije utakmice Dinamo-Hajduk na Maksimiru - 3 MJERE OSIGURANJA FOTO Pogledajte što je policija pronašla kod navijača prije utakmice na Maksimiru

Tri službenika su uporabila vatreno oružje, dva u zrak. Treći je ispalio 11 hitaca u betonsku površinu te je, pretpostavljaju, došlo do ozljeđivanja navijača. "Navijači su tada već razbijali vozilo i uspjeli su unutra ubaciti baklju. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu." Tri baklje su bačene u vozilo.

Pokušali prijeći u suportni prometni trak, ali su ih policajci na vrijeme zaustavili. "Dio navijača je bez ikakvih upozorenja prešao na prometni trak iz pravca juga prema Zagrebu gdje su ih policijski službenici uspjeli vratiti da ne bi ugrozili sudionike u prometu, a i svoj vlastiti život."

Pucnjava

Otkrili su i posljednje informacije o ozlijeđenim navijačima. "Jedan navijač je zadobio teške tjelesne ozljede u vidu propucavanja natkoljenice. Imamo informaciju da su se tijekom dana u Splitu javio još jedan navijač koji ima propucano stopalo. Međutim, on je liječnički obrađen i nije zadržan na liječenju. I još jedan navijač se javio u zdravstvenu ustanovu na području Splita. Sveukupno četiri navijača. 35 osoba je ozlijeđeno - 15 navijača i 20 policijskih službenika."

Očevid je trajao cijelu noć. Slijede daljnja vještačenja. "Zasad su privedena 43 navijača. Postoji sumnja da su isti počinili kazneno djelo Izazivanja nereda za koje je propisana kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora."

"Sve naše informacije prije samoga osiguranja, naša sigurnosna prosudba nije ukazivala da bi moglo doći do ovakvog incidenta."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEKUJE SE KONFERENCIJA ZA MEDIJE Napokon otvorena autocesta prema moru: Satima je bila zatvorena zbog sukoba pripadnika Torcide s policijom, ima ranjenih i ozlijeđenih nakon tučnjave i pucnjave

Zamjenik Županijskog državnog odvjetnika u Velikoj Gorici Dražen Diklić rekao je da je proveden očevid na benzinskoj postaji Desinec. "Kako se radi o početnoj fazi kriminalističkog istraživanja mogu reći da su neke radnje poduzete, a brojne će biti poduzete tako da ćemo utvrditi sve okolnosti događaja. Preuranjeno je govoriti osim o kaznenoj odgovornosti navijačke skupine, odnosno pojedinaca."

Radi se o mlađim punoljetnim osobama od 18 do 21 godine života. "Već su organizirane ekipe koje bi mogle, morate priznati da je to veći broj prijavljenih osoba. Radi se o 42 osobe. Tako da su mobilizirane i dodatne snage da bi se to moglo obaviti u zakonskim rokovima."

Pomno pripreman napad

Od privedenih osoba jedna osoba je maloljetnik, 11 je mlađih punoljetnika, a ostali su punoljetni, otkrio je Rašić. Trojica službenika su pucala u zrak, a četvrti u zrak i tlo. Ukupno 20 policijskih službenika je ozlijeđeno, a jedan teže.

"Jasno je da je njihov napad bio pomno pripreman i dogovoren, sve ukazuje na to", rekao je Barić.

Je li ovo bio napad s namjerom da se ubije? "Možda je preuranjeno za reći, ali prema svemu onom što je moguće u ovakvom napadu i ovakvim intenzitetom - apsolutno da."

Na križanju Branimirove i Svetica došlo je do tučnjave prije utakmice oko 18:50 sati između navijača oba kluba, za vrijeme prolaska osobnim automobilima prema stadionu, rekao je Posilović. Pet osoba je privedeno.

Dogodio se i incident oko 23 sata u Maksimirskoj cesti gdje je skupina domaćih navijača udarala po tramvaju i blokirala promet. "Kad je policija krenula prema njima, napalo ih je 50 osoba iz kafića."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OČEKUJE SE KONFERENCIJA ZA MEDIJE Operiran muškarac ranjen u sukobu pripadnika Torcide i policije: "Ne očekujemo da bi oporavak bio kompliciran"

Oglasio se i DORH

O incidentu se oglasio i DORH.

"Dežurni zamjenik županijske državne odvjetnice u Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici je, u suradnji s policijskim službenicima, proveo očevid na autocesti A1, kod odmorišta Desinec, povodom napada navijača HNK Hajduk na djelatnike MUP-a.

Prilikom navedenog sukoba policijski službenici uporabili su vatreno oružje te je došlo do ranjavanja dvojice navijača koji su zadobili prostrijelne rane.

Dežurni zamjenik izdao je potrebne naloge te se poduzimaju i druge mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica", izvijestili su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene