Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvještaj na 224 stranica

Policajac koji je upucao dječaka (12): 'Nije mi dao izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tužitelji su objavili rezultate istrage pucnjave policajca u dječaka u SAD-u, a u izvještaju su navedeni detalji sjećanja agenta FBI-a koji se našao u blizini pucnjave kad se ona dogodila.

Policajac u Clevelandu, koji je ubio 12-godišnjeg dječaka Tamira Ricea u studenom, rekao je kolegi da 'nije imao izbora', jer je dječak posezao za pištoljem za koji se kasnije ispostavilo da je igračka. U međuvremenu, svjedok je rekao kako je igračka izgledala bez sumnje kao pravi pištolj, piše RT.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu

Izvještaj na 224 stranice četiri su mjeseca pisali šerif i njegovi zamjenici, a na tim se stranicama nalaze detaljni opisi trenutaka nakon pucnjave u dječaka 22. studenog 2014. u Clevelandu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Izvještaj uključuje detalje 26 svjedoka, s kojima su razgovarali istražitelji.

Dva policijska službenika, 26-godišnji Timothy Leoehmann i 46-godišnji Frank Garmback, odgovorili su na poziv građanina da u gradskom parku sjedi muška osoba koja maše pištoljem prema ljudima.

Kada su ondje stigli službenici, Loehmann je iskočio iz policijskog vozila te gotovo odmah ispalio dva hica. Jedan od njih fatalno je ranio 12-godišnjeg crnog dječaka, Tamira Ricea. Rice je preminuo u bolnici dan kasnije. Policija navodi da je Loehmann pucao u dijete nakon što je ignorirao njegove naredbe, a Rice je posegao za svojim pištoljem.

Policajci ubili dječaka, na dječjem igralištu nosio plastični pištolj

U izvještaju se navodi da se pucnjava događala u periodu od svije sekunde. 'Došli su na mjesto događaja te djetetu izvikivali naredbe, zaustavili su automobil, dijete je posegnulo za vatrenim oružjem i pokušalo ga izvaditi', rekao je istražiteljima službenik Lou Kitko koji je razgovarao s Loehmannom na mjestu događaja.

Međutim, ni jedno svjedočanstvo civila ne potvrđuje ovu tvrdnju. Izvještaj je također opisao sjećanje FBI-ova agenta, kratko nakon pucnjave. Agent, koji je slučajno bio u blizini mjesta pucnjave, rekao je kako je 26-godišnji policijski službenik bio zbunjen.
'Izgledao je kao osoba koja je stavljena u veoma tešku situaciju i morala je donijeti vrlo brzu odluku na temelju onoga što je vjerovao da je bila neposredna opasnost od smrti ili ozbiljna fizička ozljeda za njega, te je reagirao na to', rekao je agent istražiteljima.

Drugi pripadnici policije koji su razgovarali s tužiteljima, također su rekli da se Loehmann činio uznemirenim nakon što je shvatio da je upucao puno mlađu mušku osobu nego se isprva mislilo. Jedan od policajaca rekao je kako je pištolj izgledao '1000% kao pravi'. Dok je agent FBI-a prilazio dječaku koji je upucan, tražio je policajca da objasni što se dogodilo.

'Rekao je kako je Rice imao pištolj, i posegnuo je prema njemu nakon što mu je policajac kazao da pokaže ruke. Mislim da je to bila veoma teška situacija za njega', rekao je agent, stoji u izvještaju.

'Nije mi dao izbora. Posegnuo je za pištoljem i nije bilo više ništa što sam mogao napraviti', rekao je policajac agentu odmah nakon što je upucao dječaka. Ubrzo je otkriveno da je pištolj koji je dječak imao kod sebe bio zapravo replika i u jednom malom detalju se vizualno razlikovao od pravog.

Dokazi istrage bit će predani sucima koji će odlučiti hoće li biti podignuta optužnica protiv Loehmanna i Garmbacka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene