Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djeca nek plaćaju

Pogledajte što u Stobreču misle o legalizaciji bespravne gradnje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stobreč, malo mjesto pored Splita, no kao i svi rubni dijelovi grada poprište nelegalne gradnje.

Je li mještane bilo strah graditi? "Nije, morao sam djeci osigurati gdje će spavati", kaže Stipan Plazibat, građevinar, koji je sam podigao kuću. "Za 300 kvadrata oko 170 tisuća kuna. Nikako, jedino da mi država da, ili da uđem u banku i uzmem", kaže Plazibat.

Pročitajte i ovo Dramalj - 3 Poziv Domagoja Mikića Mještani ljutiti jer ne mogu dobiti kanalizaciju zbog nelegalnog apartmana. Vlasnik dao urnebesno objašnjenje: "Susjedi su me nagovorili" Kali, otok Ugljan "Ne znamo što će biti dalje" Kupili kuću iz snova na Jadranu, a onda je počela noćna mora: Zapalili im auto, otrovali mačku...

>> Vlada omogućila trgovanje stanovima bez uporabne dozvole

Teško je suosjećati nekako ovdje među trokatnicama, no svi kažu pošteno su stekli, radili u inozemstvu. Ovdje netko ima sedmero djece pa je digao i čitavu zgradu. Djeca legaliziraju.

"Mene bi legalizacija došla 100 tisuća eura. To je previše, nemamo", jednostavno odgovara Miro Grubišić. Njegov susjed povratnik iz inozemstva u kući drži i apartmane. On je već pokrenuo legalizaciju. Na kredit. "Počeo sam plaćati lani, a još imam 6 godina", ističe Mirko Ljubičić.

Sami su platili struju, vodu i telefon. No, ljute se što toliko plaćaju. Jer kažu, svu infrastrukturu već su sami platili. "Struju vodu telefon, sve. Država i općina ni kune. Ja računam oko 17 tisuća eura", kaže Plazibat.

Što su platili u legalizaciji? Ministar graditeljstva recimo ističe kako će im legalizacija omogućiti lakšu kupovinu i prodaju nekretnina. "Kad je upisan u zemljišnik svakako će moći lakše prodati", rekao je ministar Vrdoljak. I mještani i lokalne vlasti tvrde htjeli smo dozvole. Tvrde problem je bio nedostatak planova. I danas je isto.

"Kad god smo tražili planove u gradu kažu da nema para za to. Korupcija uživa u neurednom zemljišniku", kaže Sandra Parlov, predsjednica MO Stobreč. Možda će se legalizacijom srezati korupcija koja izgleda jako voli nered u zemljišnim knjigama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene