Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njihova smrt 'nenadoknadiv gubitak'

Podrute: 19. godišnjica pogibije petorice europskih promatrača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemoracijom i misom u Podrutama u blizini Novog Marofa obilježena je 19. godišnjica pogibije petorice europskih promatrača.

Njihov je helikopter  7. siječnja 1992. raketom ispaljenom iz MIG-a 21 srušio pilot tadašnje JNA. Bio je to jedan od dva nenaoružana helikoptera s promatračima Europske zajednice, koji su se iz Kapošvara vraćali u Zagreb, a poginuli su natporučnik Jean Loup Eychenne iz Francuske i četvorica Talijana, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Florenzo Ramacci te pukovnik Enzo Venturini.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Na autocesti prema Novom Marofu Presretač uhvatio vozača koji je vozio 227 km/h Slika nije dostupna Autocestom od Novog Marofa Vozačica (47) vozila u krivom smjeru prema Varaždinu

Pošto su mnoga izaslanstva položila vijence kod spomen-obilježja na mjestu gdje je poginuli promatrači, u ime hrvatske vlade govorio je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

'Nevino stradali svjedoci postali su dio bremenite povijesti'

Kako je rekao ministar Karamarko, smrt te petorice europskih promatrača, 'njihov život predan kao žrtva za čovječnost, toleranciju i razumijevanje među europskim narodima, sigurno je nenadoknadiv gubitak' i za njihove obitelji i za hrvatski narod i državu.

Tragični i nevino stradali svjedoci ratnih razaranja koje je činila neprijateljska agresija JNA postali su dio bremenite povijesti hrvatskoga naroda, rekao je Karamarko

'Tragični i nevino stradali svjedoci ratnih razaranja koje je činila neprijateljska agresija JNA postali su dio bremenite povijesti hrvatskoga naroda u vjekovnoj čežnji za stvaranja slobodne, neovisne i europske hrvatske države', istaknuo je ministar.

'Hrvatska danas opravdava povjerenje svojih europskih korijena i tradicija, pred samim je ulaskom u Europsku uniju. Njezini vojnici i policajci na tragu ove petorice poginulih mirotvoraca sudjeluju u mirovnim misijama diljem svijeta', rekao je u ime hrvatske vlade ministar Karamarko. Na komemoraciji su govorili i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Pignatti Morano di Custoza te otpravnica poslova francuskoga veleposlanstva u Hrvatskoj Salina Grenet.

'Žrtva mladih časnika nije bila uzaludna'

'Danas nam približavanje Hrvatske Europskoj uniji dopušta zaključiti da žrtva mladih časnika nije bila uzaludna. Na nama je da nastavimo njihovo djelo prateći Hrvatsku u njezinom hodu prema Europskoj uniji. Na taj način im odajemo počast', istaknula je Grenet.

Govorili su i gradonačelnik talijanskoga grada Sangana Adriano Montanaro i zapovjednik 5. pukovnije 'Rigel' Livio Ciancarella, a nakon komemoracije u crkvi Kraljice mira u Podrutama služena je misa zadušnica. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene