Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Glavni grad europske kulture

Zvijezda petokraka uzburkala duhove u Rijeci: "Bilo bi smiješno da nije tužno"

Sporna zvijezda
Sporna zvijezda DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Riječki logo za prijestolnicu kulture Riječki logo za prijestolnicu kulture Foto: DNEVNIK.hr Sporna zvijezda Sporna zvijezda Foto: DNEVNIK.hr Petokraka podijelila Rijeku, prijestolnicu kulture - 7 Petokraka podijelila Rijeku, prijestolnicu kulture - 7 Foto: DNEVNIK.hr Petokraka podijelila Rijeku, prijestolnicu kulture - 6 Petokraka podijelila Rijeku, prijestolnicu kulture - 6 Foto: DNEVNIK.hr +4 Petokraka podijelila Rijeku, prijestolnicu kulture - 1 Galerija 1/9 >>
U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture jedan je umjetnik odlučio na dan oslobođenja Rijeke, trećeg svibnja, na neboder staviti petokraku.

Na dan oslobođenja Rijeke od fašista, 3. svibnja, u sklopu programa europske prijestolnice kulture na vrhu nebodera postavit će se zvijezda petokraka, kao i 1945.

Pročitajte i ovo Ilustracija ozljede glave i mozga Tučnjava ispred kluba u Splitu: Mladić se bori za život Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi

"Dio je programskog pravca Doba moći, kojim se bavimo više ili manje kontroverznim temama iz povijesti osim na temu oslobođenja Rijeke, koju simbolizira 2800 palih boraca. Tu su, naravno, teme Golog otoka i teme umjetnosti 90-ih", objašnjava direktorica EPK 2020 Emina Višnjić.

Mišljenje građana o ovoj umjetničkoj instalaciji je oprečno. I dok hrvatski branitelj Milan nije zadovoljan jer smatra da je bilo dosta zvijezda, Mirjana iz Rijeke smatra da smije stajati kao umjetnička instalacija, no ne i politička poruka.

Poput građana, i političari imaju suprotstavljena mišljenja. "Trećeg svibnja bi se trebala postaviti zvijezda koja asocira na jednu odbačenu partizansku zvijezdu u koju je zabodeno oko 2800 staklenih krhotina kao sjećanje na 2800 poginulih partizana", tvrdi gradonačelnik Veljko Obersnel.

HDZ-ov županijski vijećnik Dinko Beaković misli kako bi bilo smiješno da nije tužno. "Povijest ovoga grada vrlo je bremenita i silovanje sa ovakvim nazovikulturnim projektima i izazivanje žitelja ovoga grada potpuno je besmisleno", izjavio je.

A mladi kao mladi, većina ne mari za prošlost. "Ja nisam živjela u tim ružnim vremenima, tako da mislim da mi mladi zapravo i nemamo baš neke svrhe, govoriti nama s tog aspekta", kaže Riječanka Marina.

Zvijezda petokraka na vrhu riječkoga nebodera ponovno je probudila duhove prošlosti. Valjalo bi poslušati mlađe generacije i okrenuti se budućnosti.

Projekt je mnogo više od malih sukoba

Zagreb je glavni grad Europe, a Rijeka uskoro postaje glavni grad europske kulture. Ipak, projekt prate prijepori poput onog treba li obnavljati brod Galeb, a sada i treba li postaviti petokraku. No projekt je ipak mnogo više od tih prijepora.

Očekuje se da će Rijeku ove godine posjetiti oko milijun gostiju, koji će se duže ili kraće zadržati u ovom do prije nekoliko desetljeća gotovo isključivo industrijskom gradu.

Za građane je više dobrih strana, poput uređenja i preseljenja gradske knjižnice u adekvatne novouređene prostore, kao i muzeja grada, otvaranje dječje kuće, tristotinjak umjetničkih programa u kojima sudjeluju tisuće umjetnika. Rijeka će nuditi za svakoga ponešto od ozbiljne glazbe i kazališnih predstava do raznih izložbi i koncerata, organiziranih radionica za djecu i odrasle pa do posebno osmišljene gastronomske ponude.

Osim same Rijeke koristi će imati i općine i gradovi u blizini, kao i cijela Hrvatska. Mnogi programi odvijat će se i na otocima, u Gorskome kotaru, opatijskom i crikveničkom kraju. Do kraja godine Rijeka će biti prijestolnica europske kulture, u kojoj će mnogi uživati u raznovrsnoj ponudi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene