Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RATNI ZLOČIN

Podignuta prva optužnica u Srbiji za Oluju: Četvorka optužena za raketiranje izbjegličke kolone. Pilot Borović: "Nisam sudjelovao u tome"

Tužiteljstvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv četiri visoka časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su, kažu, u akciji "Oluja" 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u sudjelovanju.

"Nisam bio na toj razini zapovijedanja da bih ja donosio odluke. Odluke o letovima su se donosile na višoj razini, ja sam bio pilot. A što se tiče izvršenja, nisam sudjelovao u tome, jer od 4. veljače '92. kad sam MIG - om preletio u Hrvatsku nisam prelazio BiH granicu ni zrakom ni cestom", rekao je Dnevniku Nove TV umirovljeni vojni pilot Danijel Borović.

U avionskom raketiranju je, za sada, identificirano 13 ubijenih osoba od kojih šestero djece, kao i 24 ranjenih.

"Neprihvatljivo"

Optužnica je predana sudu na odluku o potvrđivanju, a Tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu, javio je N1 Srbija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Znamo što je istina" Gordan Jandroković o tvrdnjama iz Srbije: "Već tradicionalno na Oluju dolaze povijesno netočne poruke"

Pročitajte i ovo Milica Šostar, Igor Šostar i Sanja Jurišić 26 GODINA OD OLUJE Život u Zvonimirovu gradu: ''Knin je danas pun ljudi, svi će oni nestati za 10 dana, uvijek ista priča. Mi ostajemo i borit ćemo se"

Kako je obrazloženo u optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za kazneno djelo.

U Vladi i Ministarstvu pravosuđa problematiziraju nadležnost srbijanskih institucija. Službeno još nisu obaviješteni o predmetu.

"Osporavamo taj propis temeljem kojeg oni postupaju - tu se utvrđuje određena kvazi jurisdikcija koja je za nas neprihvatljiva tako da što se tiče nadležnosti ona je problematična i mi je ne prihvaćamo", rekao je ministar pravosuđa Ivan Malenica.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene