Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završava javna rasprava

Po europskoj direktivi Vlada pripremila izmjene zakona kojima gubi pravo prvokupa dionica Ine

Ministar energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr)
Ministar energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prosvjed za INU (Foto: Dnevnik.hr) Prosvjed za INU (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ministar energetike Tomislav Ćorić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Za dva dana završava javna rasprava o promjenama zakona o privatizaciji INA-e. Iako je premijer prije dvije godine obećao vratiti INA-u u hrvatske ruke, po europskoj direktivi Vlada je morala pripremiti izmjene zakona koje će otežati taj posao.

Osim što pristaje na gašenje Sisačke rafinerije, Vlada će po europskoj direktivi izmijeniti i zakon tako da Hrvatska gubi pravo prvokupa dionica, gubi i pravo veta na stjecanje većinskog vlasništva, pravo veta na prodaju ili velika ulaganja, zatvaranje kompanije, promjenu tvrtke ili premještanje sjedišta. 

Pročitajte i ovo Zgrada Ine vlada pozdravlja odluku INA i MOL postigli dogovor o stjecanju OMV-ovog udjela u OMV-u Slovenija Zgrada Ine Vlada ne otkriva detalje Pregovori oko Ine još traju, ali stajališta o cijeni - prilično su udaljena

''Naša želja da Vlada otkupi dionice od mađarskog MOL-a nešto je od čega Vlada nije odustala'', kaže Tomislav Ćorić, ministar energetike.

Po novom bi Vlada imala pravo veta na stjecanje većinskog vlasništva u slučaju kad bi to prijetilo javnoj sigurnosti, ugrozilo opskrbu energijom ili infrastrukturu za opskrbu. Zbog istih razloga mogla bi kasnije povući takvo dopuštenje i imala pravo prvokupa. Upravu bi kontrolirala dva državna predstavnika.

Za HDZ-ova partnera Radimira Čačića izmjene idu u smjeru privatizacije: ''Je li na način da država nađe partnera pa će lakše prodati tom budućem partneru svoj udio i MOL-ov udio ili da lakše MOL preuzme kompletno upravljanje. Privatizacija je cilj. Dva su pravca.''

Te pravce Vlada nije obećavala, ističe SDP. ''Smanjuje se utjecaj države i to je svakako problem s obzirom na to da je u potpunoj suprotnosti s onim što je Vlada najavljivala'', smatra Branko Grčić iz SDP-a.

Za akademika Mirka Zelića, predsjednika Znanstvenog vijeća za plin i naftu, izmjene su u krivom smjeru: ''Odustajemo potpuno od vlastite energetike i vlastitih energenata, koji čine okosnicu razvoja gospodarskoga i sigurnosti države.''

Iz sindikata prigovaraju. ''To je zapravo jedan jalov pokušaj očuvanja energetske neovisnosti Hrvatske'', kazala je Jasna Pipunić, predsjednica SING-a.

Iz Vlade poručuju da su izmjenama obranili Hrvatske interese u INA-i najviše što su mogli.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene