Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOALICIJSKI SASTANAK

Vlada priprema paket mjera za ublažavanje cjenovnih udara: "Premijer je zadužio ministre"

Darko Horvat
Darko Horvat Foto: DNEVNIK.hr
Dan uoči povratka zastupnika i zastupnica u saborske klupe u Banskim dvorima održao se redoviti koalicijski sastanak.

Nakon sastanka pred novinare je izašao Branko Bačić koji je rekao kako su pričali o pandemiji, koronavirusu, popisu stanovništva, ali i o paketu mjera zbog najavljenog poskupljenja plina i struje.

Darko Horvat je komentirajući napise o obnovi zgrade u centru Zagreba u kojoj je najmoprimac Zvonimir Frka Petešić, rekao da se dogodio "proces samoobnove" te je pozvao građane "koji su za to sposobni da u taj proces i uđu".

"Sustanari su donijeli odluke. Država je dala suglasnost", rekao je i Darko Horvat, napomenuvši kako obnova nema veze s činjenicom da je Frka Petešić unutra te da bi bilo isto da u njemu živi netko od članova oporbe. 

"Bit će vrlo teško opoziciji skupiti dovoljan broj ruku", komentirao je oporbene zahtjeve za njegov opoziv.

"Iz dana u dan, obnova je sve vidljivija. Iz dana u dan dinamika raste i iz dana u dan sve je manje problema koji nam staju na putu", optimističan je Horvat. 

"Nisam kao neki skeptik da se obnova neće dogoditi. Siguran sam da imam povjerenje premijera da sve ljude vratimo u domove i isto tako da onemogućimo i jednu lipu ili euro povratka u Bruxelles. Oznojili smo se jako dobro za taj novac i nećemo dozvoliti da se ijedna lipa vrati u Bruxelles", komentirao je najave da će Hrvatska morati vratiti europski novac za obnovu. Kazao je da rokovi nisu sveto pismo. 

Bačić je rekao da Horvat ima podršku vladajuće većine, ali i da "nisu posebno zadovoljni dinamikom obnove".

"Tražili smo od ministra da jasno pokaže što je napravljeno nakon zagrebačkom potresa, ali i nakon potresa u Banovini. Činjenica da je iz Fonda solidarnosti utrošeno 999 milijuna kuna. To je namijenjeno za projekte javne nabave. Kada strelice o sporosti obnove Zagreba dolaze iz Grada Zagreba, treba i Grad pitati. Mi ne napadamo nikoga", rekao je Bačić. 

"Premijer je upoznao je sve članove koalicije kako su ministri zaduženi da predlože paket mjera za ublažavanje inflacije i rasta cijena, naročito i energenata", najavio je Bačić.

Nova sjednica Sabora 

Sabor će novu sjednicu početi uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom', a zastupnici i zastupnice će raspraviti i izvješće predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o sastancima Europskog vijeća, izvješće o radu Stožera civilne zaštite te zahtjev za osnivanjem istražnog povjerenstva o korištenju europskih fondova.

Pred njima će se naći i zakonski prijedlozi vezani za Plan oporavka i otpornosti, paket socijalnih zakona te interpelacije oporbe vezane za obnovu, Popis stanovništva i rad sustava civilne zaštite.

Hrvatska je i na pragu ulaska u eurozonu, naime, u javno savjetovanje je pušten Zakon o uvođenju eura, a mnogi strahuju da će nova valuta, iako je Hrvatska visoko eurizirana zemlja, dovesti do novih poskupljenja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVČANICI SVE TANJI Novi udar: Opet poskupjelo gorivo, ima li kraja? Vozači na mukama, što kani Vlada?
Pročitajte i ovo Ariana Vela STRUKA UPOZORAVA Hrvatska je propustila veliku priliku. Što će biti s novcem iz EU-a za obnovu? ''Spasiti što se spasiti da, ali odmah osigurati nove izvore financiranja''

Opet rastu cijene goriva, kako će izgledati troškovi kad su u pitanju energenti još je nejasno, ali građani znaju da će im u svakom slučaju, čak i da Vlada odluči poduzeti neke mjere, biti sve tanji i tanji. 

A i samih građana je sve manje i manje, pokazali su to zorno prvi podaci iz Popisa stanovništva, broj im se smanjio i uslijed koronakrize, a još je nejasno u kojem će smjeru pandemiju odvesti omikron.




 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene