Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i oštećenje aviona

Plenković uzvratio Milanoviću: "Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese rade"

Premijer Andrej Plenković je u Bruxellesu nakon sastanka na vrhu država članica EU-a i zapadnog Balkana odgovarao na pitanja novinara.

Ističe da je stav Hrvatske jasan. "Imali smo liderski sastanak na vrhu, prošli smo sve teme od interesa za nama susjedne zemlje. Stav Hrvatske je jasan, podržavamo otvaranje pregovora s Albanijom, sa Sjevernom Makedonijom. Što se nas tiče, odmah. Podržavamo, naravno, više i ranije od svih drugih status kandidata za BiH, to smo rekli nebrojeno puta", rekao je.

Na sastanku se razgovaralo i o BiH.

"Budući da je to nama najzanimljivija tema, važno je da imamo da umu da je Hrvatska, odnosno ja osobno, pokrenula ovu temu još u ožujku. Hrvatska je više i ranije od bilo koje druge zemlje, vidim sad u zadnjih pet dana da su jako aktivni naši prijatelji iz Slovenije i Austrije, što je naravno jako dobro i simpatično, ali u biti cijelu tu tezu o statusu BiH svo vrijeme vodi Hrvatska. Vidim da je Milanović ujutro imao neku pressicu koja još jednom potvrđuje da je čovjek kompletno neupućen, izoliran, u ono što se zbiva i onda govori stvari koje nemaju veze sa supstancom niti s onim što mi ovdje cijelo vrijeme radimo. A naravno, borimo se puno više od njega, konstruktivnije, inteligentnije za ravnopravnost Hrvata u BiH, što ćemo činiti i dalje", kazao je Plenković.

Ponovio je o odlukama o ulasku Hrvatske u eurozonu i Schengen.

"Očekujem da u istom trenutku postanemo i članica europodručja i šengenskog prostora. To je važno za sve one koji danas kao Milanović, ljudima govore laži da smo bili spremni 2015. Hrvatska je 2015. imala 281 neispunjen kriterij za prihvaćanje u Schengen i nije znala kako tada iskoristiti 80 milijuna eura za jačanje granice. Mi smo sve to naravno ispunili i zaradili da dođemo u ovu fazu. Ovo su stvari koje se zarađuju radom, reformama, ozbiljnim putem, kredibilitetom unutar EU-a. To je vrlo važno kad je netko izoliran i ne prati igru, bolje je da ne izlazi na press pa ljudima govori stvari koje jednostavno ne stoje", rekao je Plenković.

Komentirao je predjednikove izjave i zapito se za koga radi.

"Jasno je da on radi za nekoga tko nije hrvatski, on vjerojatno radi za neke, a ne samo on, vidio sam i Mesićeve izjave u Ivancu neki dan. Moramo se ozbiljno zapitati koja je to ekipa i za čije moskovske interese oni radi. To sad postaje sve skupa jasnije. Ja radim za Hrvatsku", komentirao je Plenković.

Osvrnuo se na razliku između sebe i predsjednika Zorana Milanovića.

"Nema kalkulacija. Razlika između mene i njega - ja vodim kredibilnu, jasnu politiku, ljudi su zadovoljni kako komuniciramo, znaju da se mogu pouzdati u Vladu. Svatko tko pretjerano lupa u stol pokazuje nezrelost, agresiju, dječji sindrom", kazao je.

"To ima lošu reputaciju i reflektira se na sve politike. Nema pojma kako EU funkcionira, mi ostvarujemo sve strateške ciljeve, ono što je dobro za Hrvatsku", rekao je Plenković.

Premijer je naveo primjer blokade Sjeverne Makedonije od strane Bugarske i kazao kako Hrvatska svojom politkom to ne radi. "Želimo da se bih da kandidatski status, da se hitno priđe izmjeni izbornog zakona", rekao je.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović europski parlament Ivana Petrović iz Bruxellesa: "Uđe li Hrvatska s 1. siječnja sljedeće godine i u Schengen, ne moram govoriti što to znači za našu zemlju"

Komentirao je posjet finske premijerke Hrvatskoj te kašnjenju predsjednika na sastanak. Kaže da ne zna o čemu se radi te dodaje kako je on sve državnike dočekao na vrijeme.

Na komentar Zorana Milanovića kako ga on ignorira vezano uz poziv za Vijeće za nacionalnu sigurnost, Plenković je odgovorio: "On je krajnje nebitan". Također, istaknuo je da mu Milanović mjesecima nije odgovarao nakon početka ruske invazije Ukrajine.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović O STATUSU KANDIDATA Milanović prozvao Plenkovića: "Pitam te, čovječe, za koga radiš"

Premijer se osvrnuo i na oštećenje zrakoplova nacionalnog prijevoznika Croatia Airlinesa koji prometuje na relaciji Zagreb - Sarajevo.

"Samo neko oštećenje, sve službe su uključene, zadužit ćemo Ministarstvo prometa da komisija koja se bavi incidentima vezanim uz zrakoplovni promet vidi o čemu se radi", rekao je premijer.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene