Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovisnost u virutalnom

Neki bez njega jednostavno ne mogu, ali u sebi krije opasnosti: "Postao je toliko primamljiv da je učinio stvarnost manje zanimljivom"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Često se upozorava na štetnosti korištenja mobitela, uređaja bez kojeg neki jednostavno ne mogu funkcionirati. Studentica filozofije Nika Keserović pobliže opisuje primamljivosti, ali i mane života s mobitelom.

"Njegova je mobilnost značila i moju, značila je neku novu slobodu. O mobitelu je ovisila moja neovisnost, automatski je postao predmet ogromne važnosti. Taj uzvišeni status nad ostalim stvarima samo je rastao kako su se umnožavale njegove mogućnosti", opisuje svoj odnos s mobitelom studentica filozofije Nika Keserović.

Prema njoj, naš odnos prema mobitelu barem je djelomično uzrok naših obrazaca ponašanja. Mobitel, smatra Keserović, nikad nije bio samo uređaj i naše ophođenje prema njemu često više podsjeća na odnos vlasnika i ljubimca nego na odnos prosječnog čovjeka prema svojoj perilici za rublje.

"Pokretljivost i dostupnost prebacile su se iz fizičkog svijeta u virtualni, koji je pritom postao toliko primamljiv da je učinio stvarnost manje zanimljivom, možda čak i nedovoljno pristupačnom u odnosu na virtualni prostor", mišljenja je Keserović koja pojašnjava jedan pojam koji nije uveden u literaturu, ali daje dobro objašnjenje.

Riječ je o takozvanoj nomofobiji (eng. NO MObile PHone phoBIA) - strah od bivanja bez mobitela.

"Zapravo je često riječ o kompulzivnim obrascima ponašanja, puno jasnijim čine neki drugi problemi koji su za sad povezani s ovisnosti o mobitelu - problemi sa spavanjem, depresija, anksioznost i tako dalje. S obzirom na to da su takvi zaključci dosta zastrašujući, a rješenja ili preradikalna ili nedovoljno djelotvorna, glavna je metoda nošenja s ovim problemom trenutno dizanje javne svijesti o tome da problem uopće postoji", ističe Keserović za Pukotine.hr.

Kako kaže, mobitel ne koristimo samo na razini GPS-a, fotoaparata i telefona u jednom, on je glavni izvor komunikacije, ali je i višestruko praktičan: na njemu su sve slike zadnjih deset godina, kalendari i rasporedi, bilješke, pristup bankovnom računu.

"Stvari su s kojima nismo nužno samo sentimentalno vezani ili koje su nam svakodnevno nužne, već i koje izgrađuju našu percepciju o sebi", napominje Keserović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KORISNI SAVJETI Ukrali su vam mobitel ili ste ga izgubili? Doznajte što možete učiniti prije no što sve prijavite policiji

Priznaje da joj je "stoput prošlo kroz glavu nije li ovisnost o mobitelu presnažan izraz?" "U svom uvjerenju da je problem rjeđi nego što statistika pokazuje, zanemarila sam vlastite redovite crvene zastavice: gotovo svakodnevno ignoriranje dnevnog limita vremena na Instagramu koji sam sama stavila, tjedna izvješća o prosjeku sati provedenih na mobitelu dnevno koja me svaki put paralelno i strah i sram otvoriti. Uvjerena da me nije strah biti bez mobitela i u želji da utvrdim da nisam u zabludi, odlučila sam riješiti test i dobila poražavajući rezultat da patim od teške nomofobije", kaže Keserović.

Pročitajte i ovo Mobitel u vožnji - 1 Tihi ubojica Opasna navika koja je četvrti najčešći uzrok prometnih nesreća: "Sto puta se tako vozim s frendovima"

"Virtualni svijet postao je ono poznato, domaće, lokalno, s gotovo savršenim omjerom dobro utabanih puteva, ali i nespoznatljivih dimenzija onoga što još nismo otkrili. Ugodno, a nikad dosadno. Daleko, a uvijek tu", zaključila je studentica.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene