Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomoću virusa HIV-a

OVAKO će se liječiti Hrabra lavica Nora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Eksperimentalna terapija, poznata kao CTL019, kojom će liječnici iz dječje bolnice u Philadelphiji podvrgnuti Noru Šitum uključuje oslabljeni oblik HIV-a, poznatiji kao spori virus.

Ovom je metodom prošle godine izliječena sedmogodišnja djevojčica Emily Whitehead o kojoj smo pisali. Nori je kao i Emily dijagnosticiran jedan od najčešćih vrsta raka, koji se pojavljuje u djetinjstvu, akutna limfoblastična leukemija (ALL). Nažalost njezin slučaj, kao i kod ostalih 15 posto oboljelih, otporan je na sve tradicionalne vrste liječenja. Leukemija je rak koštane srži iako ga često nazivamo rakom krvi. Očituje se nakupinama određenih krvnih stanica koje čine tumorsku masu.

Pročitajte i ovo operacija Još je na respiratoru Došao u bolnicu s bolovima u trbuhu i temperaturom, liječnici se šokirali kada su otkrili o čemu se radi Ilustracija Podrška Ustavnog suda Ministarstvo zdravstva o promjeni "robovlasničkih" ugovora: "Zasad nemamo pravni temelj niti ovlasti..."

>> CNN ističe impresivnu ujedinjenost male Hrvatske, Nora među TOP vijestima!

U eksperimentalnom liječenju Emilynim T-stanicama pridodani su proteini zvani CD19 koji se dobivaju pomoću virusa HIV-a, tzv. lentivirusa, koji je tako pomogao u prenošenju receptora u T-stanice koje su se tada počele boriti protiv kancerogenih B-stanica.

>> VIDEO Nora otišla na liječenje u Ameriku! Sretno, Hrabra lavice!

Oslabljeni oblik HIV-a ne može izazvati infekciju koja dovodi do AIDS-a. Terapija počinje vađenjem limfocita, bijelih krvnih stanica odgovornih za stvaranje imuniteta iz krvi u koje se potom ubacuje oslabljeni virus HIV-a. Kad se takvi limfociti vrate u krv, dolazi do reprogramiranja imunološkog sustava koji prepoznaje tumorske stanice kao opasne i počinje ih ubijati.

Tom je tretmanu 17. travnja prošle godine prva podvrgnuta Emily. Nakon što su iscrpili sve tradicionalne tretmane koji joj nisu pomogli, očajni roditelji okrenuli su se radikalnijim opcijama te tako uspjeli spasiti svoje dijete.

Isprva se činilo da terapija ne djeluje dobro. Naime, Emilyno stanje se naglo pogoršalo i morala je biti prebačena na intenzivnu njegu. Šanse za život su bile 1 prema 1.000, ali ona je uspjela. Dobila je lijek koji blokira rast proteina odgovornog za razne bolesti. Iste je večeri počela puno bolje disati, a temperatura i tlak su se normalizirali. Sedmogodišnjakinja se sada izvrsno oporavlja.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene