Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte uvjete rada

VIDEO Je li ovo jedna od najgorih škola u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je osnovnu školu u Odri, udaljenu tek desetak kilometara od Zagreba. Škola nema dvoranu ni blagovaonicu, a knjižnica je improvizirani prostor od nekoliko kvadrata.

Učenici osnovne škole u Odri imaju skromne želje, oni žele dvoranu, knjižnicu i mjesto gdje bi mogli jesti. No, daleko su od toga. Njihova svakodnevica su stari toaleti, napuknuti zidovi, oštećeni podovi, azbestni krov i višenamjenski hodnik.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs Loše za škole Ministar Fuchs: "Škole na dan izbora neće raditi, ali..." Ilustracija Okupirani teritorij Svjedočanstva onih koji nisu uspjeli pobjeći: "Moraju pisati pisma ruskim vojnicima i pjevati himnu, a roditeljima se prijeti mučenjem"

Škola je stara više od 50 godina, nikada nije obnavljana. Učenici školski hodnik koriste kao sportsku dvoranu, blagavaonicu, a jedan dio hodnika preuređen je u školsku knjižnicu. 'Uvjeti su katastrofalni, kad sam ja išla u osnovnu, a to je bilo prije pola stoljeća i više, imala bolje uvjete nego ova djeca danas', kazala je Božena Jarčević, nastavnica engleskoga jezika.

>> Na satu vjeronauka URUŠIO se strop, učenici prevezeni u bolnicu!

'Škola u relativno lošem, gotovo derutnom stanju, prostorno nije prilagođena broju učenika', kazao je ravnatelj škole Vatroslav Gavrić.

Više od 320 učenika raspoređeno je u osam učionica, a nastava se zbog nedostatka prostora odvija u dvije smjene. 'Jedni na druge skačemo, nemamo životnoga prostora, ne možemo disati. Nemamo stvarno ništa', kazala Jarčević.

Na neobične uvjete nije se bilo lako naviknuti. 'Kad sam došao ovdje, prvo sam vidio strunjače, a onda sam mislio da se strunjače nose negdje drugdje i ništa', kazao je učenik Josip.

Promjene bi se trebale uskoro dogoditi. 'Iduće godine bi trebali početi ti famozni radovi koje tako dugo očekujemo', kazala je Jarčević

Učenici sve manje vjeruju da će ih dočekati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene