Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puno je prijedloga

Što biste voljeli vidjeti na euru? Osniva se povjerenstvo za izgled hrvatske kovanice eura, istražili smo koji nacionalni motiv predlažu građani

Aktualno Galerija Kovanice eura - 1 Kovanice eura - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kovanice eura - 2 Kovanice eura - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kovanice eura - 3 Kovanice eura - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kovanice eura - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvati će osnovati još jedno povjerenstvo, i to za izgled hrvatske kovanice eura.

Njemačka ima orla, Litva grb, a Irska keltsku harfu. Nacionalni su to simboli na poleđinama kovanica eura. Kako će izgledati hrvatska kovanica odlučit će 17 ljudi.

''Znate kako je to u nas Hrvata. Sto ljudi, sto mišljenja, sto ideja, pa najbolje da se nekakav konsenzus kristalizira'', kaže guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Kristalizirat će ga predstavnici Vlade, Sabora, Predsjednika, HNB-a, dizajnera, umjetnika i numizmatičara...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna optimističan za 2021. Plenković: ''Globalni konsenzus je da se ova godina ne ponovi. Pokazali smo žilavost, otpornost, želju da prebrodimo sve krize''

Inače, najviše članica ima tri različita nacionalna motiva na kovanicama, a dio njih ima samo jedan na svim kovanicama, dok neke na svakoj od osam kovanica imaju različit nacionalni motiv.

''Ako se smijemo našaliti, ja mislim da je od sinoć Oršić kandidat za drugu stranu. Možda znak Dinama'', šali se ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Razni prijedlozi

Od kralja Tomislava, bana Jelačića, nacionalnog grba, Hrvatska ima puno kandidata. A što kažu građani? Neki bi stavili lik Mažuranića, drugi Troglav. ''Zato što je najviši vrh Dinare, a Dinara je najveća planina u Hrvatskoj'', kaže jedan Zagrepčanin.

Jedna gospođa predlaže ''nešto dalmatinsko'', primjerice Grgura Ninskog.

''Kunu, da se zadrži neka tradicija'', predložila je djevojka iz Zagreba.

Za dogovor ima još dosta vremena, jer bi euro Hrvatska trebala uvesti najranije 2023. godine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene