Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugoročni problem u Osijeku

Protiv najezde komaraca u Slavoniji borit će se svjetlećim panoima: "Oponašat će ljudski dah i miris, privući ih u klopku i zarobiti"

Komarac, ilustracija
Komarac, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
U Osijeku je u petak predstavljen projekt kontrole komaraca u prekograničnom području "Mosquito Control in Cross-border Area 2; MOS-Cross2", u sklopu kojeg je testno postavljanje svjetlećih panoa za suzbijanje komaraca.

Partneri na projektu su Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavod za javno zdravstvo požeško-slavonske županije, Zavod za javno zdravlje Sombor, Fond za evropske poslove AP Vojvodine i Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Pročitajte i ovo Zaprašivanje protiv komaraca - 2 Ometaju svakodnevne aktivnosti Mučna borba protiv krvopija: "Izvan centra je neizdrživo, to je sve strašno" Zaprašivanje, ilustracija borba na osječkom području Ponovo bodu, zuje i smetaju! Nakon poplava stigla nova generacija krvopija

Projekt je nastao u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je da su komarci jedan od javno-zdravstvenih problema i Osječko-baranjske županije i šireg područja Slavonije, ali i na području Vojvodine.

"To je dugoročan problem na ovom prostoru, no događaju se pomaci u pitanju kontrole najezde komaraca od strane županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, za što su uspješno povučena sredstva i iz EU koja zapravo i služe tome da bi se rješavali problemi zaštite zdravlja ljudi", rekla je Tramišak.

Sredstva u programu prekogranične suradnje

Najavila je kako su u programu prekogranične suradnje Hrvatska-Srbija planirana nova, izdašnija sredstva za suradnju dviju država, te da će se otvoriti nove mogućnosti za nastavak realizacije ovakvih projekata.

"Očekujem da će zavodi za javno zdravstvo naših županija i Vojvodine iznaći nove modele kako bismo što kvalitetnije suzbili najezde komaraca i osim monitoringa, nabavili adekvatniju opremu. Razgovara se i o mogućnostima kupovine zrakoplova koji bi tretirali komarce u vrijeme najezde", rekla je Tramišak.

Svijetleći panoi privlače 30 tisuća komaraca u 12 sati

 

Voditeljica projekta Magdalena Sikora pojasnila je kako je cilj na ekološki prihvatljiv način djelovati u suzbijanju komaraca i da to će biti prvi puta u regiji da će se koristiti takva metoda.

"Riječ je o svjetlećim panoima za suzbijanje komaraca koji će privlačiti komarce na način da će oponašati ljudski dah i miris, a komarci će biti privučeni u tu klopku i ostati zarobljeni. Naša predviđanja su da će svaki takav pano moći privući oko 30 tisuća komaraca u 12-satnom razdoblju. Literaturni podaci o tim panoima govore da privlače komarce u radijusu od 2,5 kilometara i tijekom projekta imat ćemo deset takvih klopki na području županije“, rekla je Sikora.

Patent Svjetske zdravstvene organizacije

To je patent Svjetske zdravstvene organizacije koji je izumljen u vrijeme Zika epidemije, dodala je.

"Ove godine ćemo ustvari testirati panoe da ispitamo dali je zaista tolika njihova učinkovitost, a svih deset panoa će biti postavljeni iduće godine. U vrijeme Zika epidemije koristili su ih u Brazilu, a koliko znam, mi smo prvi u Europi koji će to učiniti, mada ne mogu to sa stopostotnom sigurnošću tvrditi“, rekla je Sikora.

Prisiljeni tretiranje obaviti avionima

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić podsjetio je na ekstremnu situaciju prije dvije i pol godine kada su bili prisiljeni tražiti pomoć i od Vlade RH. Istaknuo je kako se tada Županija uključila u suzbijanje komaraca i osigurala 3,5 milijuna kuna za tu svrhu, a od države su dobili nešto više od milijuna kuna.

"Nakon dugo godina smo bili prisiljeni obavljati tretiranje zrakoplovima i uspjeli tada suzbiti pošast komaraca. Pozvao sam općine i gradove da zajedno rješavamo taj problem, a odgovori su uglavnom bili negativni. No, mi smo se tim problemom odlučili ozbiljno baviti, a ova konferencija je preduvjet tome", rekao je Anušić.

Dodao je kako strategija borbe protiv komaraca postoji i nakon lokalnih izbora, i ako bude ponovno izabran za župana, ponovit će inicijativu o zajedničkoj borbi protiv komaraca i tražiti da se očituju općine i gradovi.

"One općine i gradove koji odbiju inicijativu, navest ću javno, pa neka objašnjavaju svojim mještanima zašto su odbili. Komarci nisu samo zdravstveni problem nego i gospodarski problem koji nas svake godine muči od svibnja do rujna", zaključio je župan Anušić koji se na lokalnim izborima bori za još jedan mandat.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene