Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potres povećao interes

Hrvati na osiguranje godišnje troše 250 eura, tri puta manje od europskog prosjeka

Osiguranje od potresa
Osiguranje od potresa DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Osiguranje od potresa Osiguranje od potresa Foto: DNEVNIK.hr Osiguranje od potresa Osiguranje od potresa Foto: DNEVNIK.hr Osiguranje od potresa - Vlado Kobasić Osiguranje od potresa - Vlado Kobasić Foto: DNEVNIK.hr Osiguranje od potresa Osiguranje od potresa Foto: DNEVNIK.hr +0 Osiguranje od potresa Galerija 1/5 >>
Zagrebački potres otkrio je još jednu listu na kojoj je Hrvatska u usporedbi s ostalim zemljama Europske Unije pri samom dnu. Hrvati slabo uplaćuju osiguranje. Nakon potresa, interes je porastao, ali on je još uvijek neznatan.

''Kada smo registirali auto oni su nam ponudili da imaju ekstra akciju da za dobre novce moramo napraviti osiguranje kuće. Platili smo 1300 kuna'', priča Tomislav iz Granešinskih Novaka.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo"

Ali novčana odšteta za ono što je potres prouzročio na kući, još nije stigla. Tomislav tvrdi da se osiguravajuća kuća izvlači, posljednje što su mu rekli je da je krivo napisao svoje prezime. ''Ja to nisam primjetio. Ja sam čitao samo dijelove na što imam pravo, što sam osigurao, ali nisam išao pregledati prezime'', kaže Tomislav.

Angažirao je i odvjetnika jer se trenutačno nalazi u paradoksalnoj situaciji. Ne može krenuti u obnovu bez osiguravajuće kuće, a ne može ni dobiti pomoć od grada i države jer ima osiguranje.
''Nisam imao pravo na nikakav građevinski materijal''. kaže Tomislav.
 

Dosad je prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje isplaćeno gotovo 200 milijuna kuna i riješeno više do 600 tisuća odštetnih zahtjeva vezanih uz potres. ''Procijenjujemo da ćemo sklopiti oko 130 tisuća ugovora osiguranja do kraja ove godine'', kaže Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje.

I da će u konačnici isplatiti 400 do 500 milijuna kuna. Od potresa porastao je interes za osiguranjem, ali kažu, kultura osiguravanja u Hrvatskoj i dalje je na niskoj razini u odnosu na Europsku uniju.

''Hrvat se prosječno godišnje osigura s oko 250 eura od toga 150 eura će potrošiti za neživotno osiguranje,najviše za vozila. Prosjek EU je da se godišnje troši 1000 eura za osiguranje života i čak 200 eura za osiguranje zdravlja, što mi svega trenutno tošimo 20 eura'', objašnjava Slaven Dobrić, član uprave jedne osiguravateljske kuće.

Najtrusniji dijelovi Hrvatske su šire riječko pordručje, srednja i južna Dalmacija i naravno područje oko Zagreba.

Vlado Kobasić iz Granešinskih Novaka, koji su blizu epicentra kaže kako nije osigurao kuću. ''Nismo nikad razmišljali da bumo potres imali. Financija ima puno dok se to i uredi i napravi i sve, onda još osiguranje.''

Možda je razina osiguranja niska jer Hrvatska iako je dio EU, na europski standard još čeka. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene