Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počelo suđenje

Optužnica Zeca tereti daje državi uskrato više od 15 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivše članove uprave Kamen-Ingrada tereti se da su prikazivali manju osnovicu PDV-a i drugih poreznih davanja zbog čega državi nisu platili 15.268.166 kuna

Na Općinskom sudu u Požegi danas je počelo suđenje Vladi Zecu i Đurđici Kristić, bivšim članovima uprave Kamen-Ingrada, zbog sumnje da su počinili kazneno djelo protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja te zloupotrijebili ovlasti u gospodarskom poslovanju.

>> Vlado Zec došao na služenje kazne u Remetinec'

U optužnici koju je protiv njih podnijelo Općinsko državno odvjetništvo tereti ih se da u razdoblju od 1. siječnja 2003. godine pa do 30. travnja 2004. godine prikazivali manju osnovicu poreza na dodanu vrijednost i drugih poreznih davanja zbog čega u državni proračun nisu platili, a trebali su 15,268.166 kuna. Oboje se okrivljenih izjasnilo da nisu krivi.

Iz današnjih iskaza svjedoka Marijane Punatrić i Vesne Jakoubek, koji su radile u računovodstvu Kamen-Ingrada, vidljivo je da neke privremene građevinske situacije nisu knjižene, a nisu ni morale biti ako nisu bile ovjerene. Jesu li stvarno bile (ne)ovjerene, u to svjedokinje nisu imale uvida. Ali obje su kazale da je odluku o tome koje se privremene situacije neće knjižiti donosila Đurđica Kristić koja je u to vrijeme bila financijska direktorica.

Ona je, pak, na iskaze obiju svjedokinja i na iskaz Mirka Stilinovića kazala da su oni nepotpuni i to zato što su svi oni suodgovorne osobe koje su vodile računovodstvo tvrtke te se boje da ne postanu i odgovorni. A da se od računovodstvenih djelatnika tražilo da čine nešto što je bilo sumnjivo, govori i podatak da su svi troje u određenom razdoblju dali otkaze u Kamen-Ingradu jer nisu više željeli raditi na takav način.

Iduće ročište trebalo bi razjasniti stvarno počinjenu štetu. Naime, država i Porezna uprava u svojim su odštetnim zahtjevima traže različite iznose naknade. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene