Obavijesti Video Pretražite Navigacija
mirela ahmetović

Oporba ne štedi s kritikama: "Uništavanjem INA-e mi smo uništili energetsku politiku i energetski centar RH''

Skuplje gorivo, skuplji plin, skuplja hrana, spora obnova, demografija... oporba kritizira, a ima li ona rješenja za ove probleme? Mislav Bago razgovarao je za Dnevnik Nove TV s političkom tajnicom SDP-a Mirelom Ahmetović.

Tema o kojoj se gotovo jedino pričalo u utorak bila je obnova stana predstojnika Ureda premijera Zvonimira Frke Petešića. Oporba je jednoglasno reagirala na taj slučaj. 

"To je prije svega blamaža. O zakonitosti postupaka će nešto reći nadležne institucije. Ja trenutno nemam razloga sumnjati u zakonitost. Međutim, ono što je sigurno - da je postupak bio nemoralan", objasnila je.

Istaknula je i Petešićevu izjavu da je morao biti u jednom dijelu stana dok mu se drugi renovira. "Podsjećam ga da su njegovi sugrađani i danas u kontejnerima na ovoj zimi. Nemaju se mogućnost niti ugrijati, a kamo li preseliti u drugi dio stana i pričekati svoju obnovu", dodala je.

Oporba je pokrenula postupak opoziva ministra Darka Horvata. "Ministar Horvat je dokazano nesposoban ministar. Tom je ministru bilo potrebno šest mjeseci nakon potresa da bi predložio Zakon o obnovi, trebalo mu je godinu dana da predloži izmjene Zakona... Danas kad je sve popravio što se tiče Zakona, barem po njegovim riječima, je netko drugi kriv", navela je.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić CIJENE RASTU Usred smo ozbiljne energetske krize: Doznajte koliko imamo vlastitih zaliha plina

Pročitajte i ovo Plaćanje - 1 EKSPLOZIJA CIJENA Hoće li vladajući intervenirati zbog inflacije energenata i što će učiniti oporba? "Ulazimo u zonu sumraka"

Cijene goriva najviše dosad, a i ostali energenti poskupljuju. "Hrvatska pod Vladom Andreja Plenkovića ne promišlja energetsku politiku kao samostalna država, nego radi po diktatu drugih zemalja, poglavito Mađarske. Mi smo danas uvoznik 70 posto plina, a prije 10 godina smo vozili tek 30 posto. Uništavanjem INA-e mi smo uništili energetsku politiku i energetski centar RH", zaključila je.

LNG terminal trebao bi Hrvatskoj pružiti dostatne količine plina. "I ja se pitam gdje je sada taj plin. Nitko ne zna tko kupuje taj plin. Taj terminal ne osigurava niti smanjenje uvoza, niti posebno važan dobavni pravac. On je služio samo da bi se iz džepova građana izvadio novac, izgradila infrastruktura da bi Mađari imali dobavni pravac za taj plin za sebe. Mi smo u poziciji da možemo kupovati plin od drugoga - od Mađarske", rekla je. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene