Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Raspitali smo se

Oko 35.000 Hrvata strahuje zbog Sonyjevog propusta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon neviđene krađe podataka milijuna korisnika Sony Playstation usluga na internetu, 35 tisuća Hrvata strahuje da su i njihovi podaci sada u posjedu nepoznatih hakera.

Među ukradenim podacima su i brojevi kreditnih kartica, no stručnjaci umiruju sve potencijalne žrtve, podsjećajući da hakeri samo s tim podatkom ne mogu trošiti njihov novac. Već tjedan dana Igor Sečen u svom hobiju ne uživa kao inače. Ne može igrati umrežen sa ostalim igračima iz svijeta, jer je Sony zbog hakerskog upada isključio svoj sustav dok se ne riješi sigurnosni problem. Nema ni kupovanja igara ni skidanja glazbe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sociolozi ne štede Keruma 'Kerumizacija je uzela maha i mora joj se stati na kraj' Slika nije dostupna Olić i Petrić ostali na vrhu Bundeslige

'To je već 6. dan zaredom je to onemogućeno u cijelom svijetu. Pod pretpostavkom da su hakeri pokupili sve podatke, onda je najgora stvar koja se može dogoditi ta da vam pokradu podatke sa kreditne kartice', ističe Igor. 70 milijuna ljudi u svijetu i oko 35 tisuća u Hrvatskoj strahuje da su i njima ukradena imena, adrese stanovanja, e-mail adrese i brojevi kreditnih kartica. No stručnjaci kažu da samo broj kartice nije dovoljan za kupnju.

Upozorenje iz Sonyja

'Da bi se obavila kupnja mi moramo baš biti vlasnici te kreditne kartice i onom tko nešto prodaje na način da je moguće platiti karticom, osim broja dati i podatak o tome do kada kartica vrijedi pa i onaj neki kontrolni broj koji u ovom slučaju nije u posjedu onih koji su upali u Sonyjev server', naglašava Dragan Petrić, izvršni urednik časopisa BUG.

Zato iz Sonya upozoravaju korisnike da ne nasjedaju na pozive u kojima se od njih traže neki osobni podaci kao što je porezni ili broj osobne iskaznice. Također preporučuju im da promjene svoje pristupne zaporke kada se usluga vrati, što pravi gejmeri jedva čekaju. No, bitnije da ne nestane novac sa računa. Igra će se ionako kad tad vratiti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene