Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODLUKA SUDA

VIDEO Dva osječka suca i Drago Tadić idu u istražni zatvor, donesena odluka i za braću Mamić. Krušlin išetao iz zgrade Županijskog suda

Aktualno Galerija Krušlin pušten na slobodu - 3 Krušlin pušten na slobodu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Krušlin pušten na slobodu - 2 Krušlin pušten na slobodu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krušlin pušten na slobodu - 1 Krušlin pušten na slobodu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ljubo Pavasović Visković - 1 Ljubo Pavasović Visković - 1 Foto: DNEVNIK.hr +2 Ljubo Pavasović Visković - 3 Galerija 1/7 >>
Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode. Sudac istrage odbio je prijedlog USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor. USKOK će se žaliti na ovu odluku.

Darko Krušlin izašao je nešto prije 20 sati iz zgrade Županijskog suda u Zagrebu. Bio je u pratnji svog odvjetnika, a novinare je ignorirao. 

Zvonku Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Anti Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja djela, a Dragi Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

USKOK je najavio žalbu na odluku suca istrage da odbije prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sucu Krušlinu, dok odvjetnici ostale dvojice sudaca očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je prijedlog USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor. USKOK će se žaliti na ovu odluku.

Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice USKOK-a objasnila je odluku za braću Mamić. "Sudac istrage odbio je prijedlog USKOK-a za zatvaranjem odbjegle braće Mamić jer su za njima već raspisane tjeralice i određen im je istražni zatvor u drugim slučajevima", kazala je tužiteljica.

''Razmatranje činjenice hoće li se tražiti izručenje mora biti doneseno kada se donese odluka po žalbi USKOK-a koja će uslijediti na ovu odluku. Obrazloženje suda za odbijanje istražnog zatvora za Mamiće je da je to učinjeno iz razloga što je istražni zatvor za njih već određen u drugim spisima i raspisane su tjeralice''.

Krizman je ukazala da se na braću Mamić može primijeniti odluka Vrhovnog suda u kojoj je navedeno da ako postoji istražni zatvor koji nije konzumiran i nije izgledno da će biti konzumiran jer su osobe u bijegu, tada je praksa da ne postoje razlozi da se ne donese i novo rješenje o određivanju istražnog zatvora.

USKOK najavio žalbe 

''Postoje razlozi za žalbu na takvu odluku i USKOK će to i napraviti'', kazala je Krizman dodajući da će se USKOK žaliti i na odluku suca istrage u odnosu na suca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina koji je pušten da se brani sa slobode.

Dodala je da o nagodbi u ovom trenutku nema govora jer slijedi istraga u kojoj će se ispitivati svjedoci i prikupljati dokumentacija. ''Trenutno se o tome i ne razmišlja, a kamoli što drugo'', zaključila je Krizman. Nije željela odgovoriti na pitanje rade li se izvidi za Nediljka Bobana ili Đuru Sessu. I njih je Mamić optužio za korupciju.

 

Odvjetnik Drage Tadića Rafael Krešić 

USKOK je u četvrtak pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Uz istragu pokrenutu nakon izvida u kojima je uz policiju sudjelovao i tzv. porezni USKOK, tužiteljstvo je za svu šestoricu zatražilo određivanje istražnog zatvora. 

"Ovo je osveta Zdravka Mamića"

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak slučaj je pratio cijeli dan. Podsjetio je kako je Mamić, sumnja USKOK, sucima dao 370.000 eura, što u novcu, što u poklonima, što u putovanjima.

Odvjetnik osječkog suca Darka Krušlina, Ljubo Pavasović Visković prije odluke pritvoru kazao je kako je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na tri svjedoka. "Naravno, mi smo se tome usprotivili, naglašavali smo da tu nema nikakvog kaznenog djela mita. U svakom slučaju inkriminacija koja se stavlja na teret je prije trenutka kada on postaje ispravni sudac.

A zna se i kako je on u ovom predmetu postupio, dao je šest i pol godina zatvora, tako da ovo nije ništa drugo nego osveta Zdravka Mamića osobi koja ga je osudila na jednu vrlo ozbiljnu kaznu", rekao je odvjetnik Andriji Jarku.

Branitelj odbjeglog Zdravka Mamića, odvjetnik Veljko Miljević, kazao je da ga je USKOK predložio za svjedoka u istrazi protiv trojice osječkih sudaca, braće Mamić i osječkog poduzetnika Drage Tadića.

''Osoba iz mojeg ureda, koja ima formalne ovlasti, izvijestila me je minutu prije početka ročišta za određivanjem istražnog zatvora da se zamjenica ravnateljice USKOK-a protivi tome da bilo ja ili tko iz mojeg odvjetničkog društva branimo interese Zdravka Mamića'', kazao je.

Miljević je kazao da ga je na ročištu sudac istrage Vinko Mioč izvijestio da su braći Mamić dodijeljeni branitelji po službenoj dužnosti, ustvrdivši kako ne zna koja je krajnja namjera da ga se netom prije početka ročišta izvijesti o prijedlogu da ga se sasluša kao svjedoka.

''Mislim da se od 19. ožujka moglo naslutiti da netko ima namjeru mene predložiti kao svjedoka. Ali kao što je Mamić neke druge rizike preuzeo kada je 8. listopada bez mojeg znanja podnio nešto što se nazvalo kaznenom prijavom, moglo je doći do ove situacije. I došlo je. Ali taj rizik nisam je preuzeo nego on", rekao je Miljević.

Kazao je da je njegov branjenik na ovaj način doveden u neravnopravan položaj te ocijenio da su ovo "manje greške od onih koje će se rješavati na Ustavnom sudu''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon Mamićevih otpužbi Posljednji od trojice uhićenih sudaca ispitan u USKOK-u, poriče sve optužbe

Pročitajte i ovo Anto Nobilo - 3 GOST DNEVNIKA NOVE TV Može li Hrvatska sada tražiti izručenje Zdravka Mamića? Ugledni odvjetnik objašnjava na koji bi način ovaj bjegunac ipak mogao biti izručen te bi li odmah završio u pritvoru

Miljević je istaknuo da prema Zakonu o USKOK-u i Poslovniku o radu DORH-a svakom predmetu od interesa za javnost tužiteljstvo mora dati informacije o predmetu da bi zadovoljili interes javnosti.

''Nije sve u zakonima loše, a upotrijebiti se može i loše zakone. Ove o zadovoljenju interesa javnosti su kristalno jasne'', zaključio je Miljević.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene