Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi test uspješno položen

Hrvatski turizam vraća se na rezultate iz rekordne pretpandemijske godine. No ima i onih kojima prizivanje 2019. nije neka sreća

Aktualno Galerija Dobri turistički rezultati za Uskrs - 2 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dobri turistički rezultati za Uskrs - 6 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 6 Foto: DNEVNIK.hr Dobri turistički rezultati za Uskrs - 5 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 5 Foto: DNEVNIK.hr Dobri turistički rezultati za Uskrs - 4 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 3 Galerija 1/8 >>
Ako je suditi po uskrsnim praznicima, u turizam nam se vratio optimizam. A kada turizam čini čak 20 posto BDP-a, optimizam je itekako potreban. Nakon dvije pandemijske godine polako se vraćamo na rezultate iz rekordne 2019. U četiri blagdanska dana ostvareno je gotovo pola milijuna noćenja.

U Hrvatskoj su za uskrsne blagdane najbrojniji bili gosti iz Njemačke - ne čudi to kada znamo da smo im među najpopularnijim zemljama za odmor.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Tivat - 3 Pokrenuti novi letovi Poznati tabloid nahvalio našeg velikog konkurenta: "Znatno su jeftiniji od Hrvatske, a nakon multimilijunskog ulaganja postali su mali Monako"

David kaže da se i na ljeto planira vratiti u Hrvatsku. "Svakako, prošle godine smo također bili u Dubrovniku, sada planiramo na otoke, do Splita. To bi trebalo biti lijepo. Takav nam je plan", rekao je.

Dobri turistički rezultati za Uskrs - 2 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Od petka do ponedjeljka ostvareno je oko 135 tisuća dolazaka i 493 tisuće noćenja. Najbolje rezultate bilježe Istra, Kvarner i Splitsko-dalmatinska županija, a od gradova Poreč, Rovinj i Dubrovnik... Tu su i Zagreb, Split, Umag i Zadar.

Poreč je apsolutni rekorder - od početka godine do danas ima čak 27 posto bolje rezultate nego rekordne 2019.

"35 tisuća noćenja, iznad svih očekivanja. To možemo zahvaliti povoljnoj epidemiološkoj situaciji, ali i pozicioniranju na sve zahtjevnijem turističkom tržištu", objašnjava Nenad Velenik, direktor TZ-a Poreč.

U plusu i HAC

U plusu su Hrvatske autoceste - ostvaren je promet od gotovo 700 tisuća vozila, u četiri dana blagdana naplatilo se cestarina u iznosu od 30 milijuna i 150 tisuća kuna.

Dobri turistički rezultati za Uskrs - 2 Dobri turistički rezultati za Uskrs - 6 (Foto: DNEVNIK.hr)

"U odnosu na 2019. koja je bila rekordna, mi smo sad u plusu 5,5 posto. Ako gledamo 2020., u plusu smo 35 posto, a u odnosu na prošlu godinu 22 posto“, pohvalio se ministar Oleg Butković.

Vraća li se turizam na pretpandemijsku 2019.? Iz Ministarstva turizma poručuju da smo premašili brojku od 3,6 milijuna noćenja od početka godine - što je čak 120 posto više nego prošle godine, ali i 95 posto noćenja ostvarenih u 2019. godini. Rat u Ukrajini, čini se, nije spriječio ni putovanja iz dalekih destinacija.

"O svemu smo razmišljale, ali odlučile smo nastaviti s planom puta i vidjeti vašu prekrasnu zemlju. Dodala bih da je Hrvatska zbilja predivna zemlja. Uz rat i sve krize trenutačno u svijetu, ovdje želimo doći, jako nam se sviđa", kažu Ivonne i Ssiy iz SAD-a.

Zadovoljni su i hotelijeri, ugostitelji, ali i turistički vodiči koji su bili među najpogođenijima krizom. No prizivanje 2019. u nekim destinacijama i nije neka sreća. Dubrovnik je te rekordne godine pucao po šavovima.

"Ne znam zašto bismo gledali 2019. To nije bilo održivo, mislim da bi 60, 70 posto te 2019. koju zovemo bi bilo sasvim u redu, potpisao bih idućih 10 godina", kaže turistički vodič Ivan Vuković.

Dugoročna predviđanja za sezonu su nezahvalna. Ali prvi test - uskrsni vikend - je položen.

Zadovoljni i na Krku

Samo na Kvarneru je protekloga vikenda boravilo oko 25 tisuća gostiju, od čega ih je 35 posto za odmor izabralo otok Krk. Najviše je turista boravilo u hotelima i kampovima. A iz jednog krčkog kampa javio se reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen koji kaže da u njima ima gostiju i nakon što uskrsni produljeni vikend prošao.

Dobri turistički rezultati za Uskrs - 2 Majda Šale (Foto: DNEVNIK.hr)

"Samo u ovom kampu koji je neki dan otvorio svoja vrata i danas ima više od 500 gostiju. Oni koji rade cijelu godinu, tijekom cijele zime su imali nešto gostiju. A već ovog vikenda očekuje se nova navala gostiju iz bližih tržišta. Gostima je proteklih dana išlo na ruku i vrijeme, do subote su temperature zraka bile iznadprosječne pa su se oni najhrabriji i okupali u moru. Onda je za vikend stigla bura koja je rastjerala oblake, ali ne i turiste", izvijestio je Balen koji je razgovarao sa direktoricom TZ otoka Krka Majdom Šale. Zadovoljna je uskrsnim rezultatima.

"Lijepo je kad se možemo pohvaliti. Naravno da smo zadovoljni. Plan je bio jedno, po anketama koje smo proveli, a rezultati su puno bolji nego što smo očekivali. Ostvarili smo rezultate čak 23 posto bolje od 2019.", rekla je Šale.

Najviše su im stizali najvjerniji gosti - Nijemci, Austrijanci, a treći po redu po zastupljenosti su oni s domaćeg tržišta. Dobre su najave za skori, masovniji dolazak Slovenaca.

"S ovim najavama se nastavlja i dalje. Sve ostaje otvoreno. I hoteli i kampovi. Otvara se i novi obiteljski smještaj. Za 1. maj očekujemo daljnjih 15.000 dolazaka i oko 50.000 noćenja. Zajedno sa Slovencima, vjerujemo da će doći i Talijani jer i oni imaju svoje praznike", napomenula je.

Uz Istru, Kvarner je najpoznatija autodestinacija. Utječe li poskupljenje cijena goriva na najave za sezonu? Ima li otkazivanja?

"Mi smo destinacije u koju najviše dolaze autima. U ovoj krizi nam je to velika prednost. Nismo primijetili da nam otkazuju zbog povećanja cijena. Vjerujemo da će i dalje ostati tako. Jedino što može poremetiti tržište su neke druge okolnosti, poput epidemiološke mjera i situacija vezana za rat u Ukrajini", zaključila je Šale. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene