Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima temperaturu

Odgođeno suđenje Zdravku Mamiću jer se Damir Vrbanović otišao testirati na koronu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog nedolaska drugookrivljenog Damira Vrbanovića u ponedjeljak je odgođeno suđenje odbjeglom bivšem čelniku NK-a Dinamo Zdravku Mamiću i još šestorici okrivljenika koje Uskok tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, izvlačenjem novca oštetili klub za oko 200 milijuna kuna.

Vrbanovićev odvjetnik Janjko Grlić na početku rasprave izvijestio je sud kako je Vrbanović u petak dobio povišenu temperaturu te je priložio liječničku potvrdu da se zbog toga javio obiteljskom liječniku, a da je u ponedjeljak ujutro upućen na testiranje na koronavirus.

Sudsko vijeće stoga je odgodilo rasprave zakazane za ponedjeljak i utorak, a Vrbanovićevu obranu obvezao da izvijesti sud o rezultatima njegova testiranja na COVID-19. Novo ročište, na kojem bi okrivljenicima trebala biti pročitana optužnica, zakazano je za 26. listopada.

Izvlačili novac preko stranih tvrtki

Uz Zdravka Mamića i Damira Vrbanovića drugom Uskokovom optužnicom obuhvaćeni su Zdravkov sin Mario Mamić, brat Zoran Mamić, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki, iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao, klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uskok smatra da se, u cilju realizacije opisanog plana, Zdravko Mamić, sa sinom Mariom, dogovorio da će sklapanjem tih ugovora kao i neosnovanim prepuštanjem ekonomskih prava na koja bi Dinamo imao pravo u budućem transferu pojedinih igrača iz Dinama u drugi klub, u svoju korist i korist osoba, koje će u tim fiktivnim pravnim poslovima sudjelovati, izvlačiti novac iz kluba.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Treća optužnica potvrđena u listopadu 2019. i pripojena drugoj

U listopadu 2019. godine potvrđena je i treća optužnica protiv Zdravka Mamića, koji je već bio osuđen za izvlačenje novca iz Dinama. Ta je optužnica naknadno spojena s drugom Uskokovom, a u njoj ga zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo tereti da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, iz toga kluba izvukao 16,7 milijuna kuna.

Tužiteljstvo Mamića tereti da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i austrijskom Klagenfurtu, dok je, kao član Izvršnog odbora kluba, a nakon toga kao izvršni dopredsjednik i član Uprave, i imao ovlaštenje za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Mamića se tereti da, je u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist te da je nalagao prijenos iznosa od 97.492 eura (u protuvrijednosti od 730.659 kuna) na svoj račun otvoren kod banke u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (u protuvrijednosti od 16 milijuna kuna) u gotovini, i na taj se način, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu od 2,3 milijuna eura, u protuvrijednosti od 16,7 milijuna kuna.

Odbijena žalba Mamićeva odvjetnika na suđenje u odsutnosti

Odvjetnik Zdravka Mamića Veljko Miljević izjavio je novinarima kako je protiv rješenja da se njegovu branjeniku sudi u odsutnosti uložio žalbu jer nije zatraženo da se utvrdi je li bi za suđenje bio nadležan sud u BiH, ali je ta žalba odbijena.

"Idući ponedjeljak opet smo tu, a rasprava će započeti čitanjem optužnice jer danas u raspravu nismo niti ušli", ocijenio je Miljević. Potvrdio je kako se sa Zdravkom Mamićem čuo jučer i danas te da njegov klijent "uvijek ima puno ideja".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera SMS Varga i Curić ne osjećaju se krivima. Na suđenju preslušani razgovori: "Sve briši, ne čujemo se do daljnjeg"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izdana tjeralica Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić u BiH dobio nagradu za sportskog menadžera desetljeća

Zdravko Mamić u lipnju 2018. godine nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima te danas živi u Međugorju.

Njegov brat Zoran tada je nepravomoćno osuđen na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović na tri godine zatvora, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene