Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDNOSTI I MANE

Od početka godine u zakonu prvi put i rad od kuće: Što o promjenama kažu poslodavci, a što radnici?

Aktualno Galerija Zakon o radu: Ilustracija - 1 Zakon o radu: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o radu: Ilustracija - 5 Zakon o radu: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o radu: Ilustracija - 4 Zakon o radu: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zakon o radu: Ilustracija - 3 Zakon o radu: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Zakon o radu: Ilustracija - 2 Galerija 1/6 >>
S Novom godinom na snagu je stupio i novi Zakon o radu, u kojemu se prvi put našao i rad od kuće. Poslodavci bi mogli plaćati i dodatne troškove svojim radnicima koji nisu na matičnom radnom mjestu. Povećana je i satnica za rad nedjeljom i sada se mora platiti 50 posto više. Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković provjerila je što kažu poslodavci, a što zaposlenici.

Ines radi u IT tvrtki, bavi se marketingom. Zbog prirode posla, kaže, ima povlasticu - kada poželi, radi od kuće.

"Daje mi osjećaj slobode i fleksibilnost. Ja sam osoba koja voli putovati, rad od bilo gdje je stvarno privilegija. Kad odradim određeni zadatak, mogu završiti s radnim vremenom, ali trudim se da to ne bude izvan radnog vremena", opisuje Ines Grahovac iz Osijeka. A kada joj nedostaje društvo, odlazak u ured joj godi. Ipak, rad od kuće nosi više prednosti.

"Možeš biti bilo kako obučen, tako da to je isto jedan veliki plus. Ne moraš se šminkati", priča Ines. 

Rad od kuće prednost je i za roditelje, a dostupan im je do 8. godine djetetova života.

"Nemam takvo zanimanje da imam tu mogućnost, ali mislim da to nije ni loše, da je puno lakše ženama koje imaju dijete", rekla je Tea iz Zagreba.

A zbog novog Zakona o radu ideja je da poslodavac sudjeluje i u troškovima režija. Iz udruge Glas poduzetnika zbog toga ne očekuju ništa dobro osim dodatne administracije.

"To opet zahtijeva nekakvo predočenje računa obračuna, avanse... Uglavnom, to su dodatne komplikacije, a to će i puno poslodavaca ponukati da budu manje fleksibilni", rekao je Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija VEĆE NAKNADE, PLAĆA, HIGIJENSKI ULOŠCI... Sretna vam 2023.: U ovoj godini stižu brojne promjene, pogledajte što se sve mijenja na bolje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prava radnika Pogledajte što je sve novo u Zakonu u radu: Uređuje se i dodatni rad za drugog poslodavca

Nekim zaposlenicima ne čini se tako. "Mislim da bi to svakako bio jedan veliki plus, benefit za trenutačne zaposlenike i motivacija za dalje", rekla je Ines. 

Ukoliko se radi od kuće, utoliko bi se troškovi prijevoza i toplog obroka trebali smanjiti, smatraju poslodavci. S druge strane, novi Zakon obvezuje da rad nedjeljom bude i više plaćen, za 50 posto.

U drugo saborsko čitanje ide izmjena Zakona o trgovini prema kojoj će se moći raditi 30 posto nedjelja, odnosno 16 nedjelja u godini prema izboru. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene