Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Do tri godine zatvora

Od ove godine poslodavce se može prijaviti za neisplatu plaća!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na deseci tisuća radnika u ovim trenucima u Hrvatskoj rade, a ne primaju plaću. Ubuduće će svog poslodavca zbog toga moći prijaviti, a on bi mogao završiti u zatvoru. I to do tri godine. Na snagu je stupio novi zakon koji štiti radnike. U Vladi tvrde da se njime neće štititi ni država koja se nerijetko pokazala lošim poslodavcem.

Dvije plaće i otpremninu. Toliko Ljiljana potražuje od sada već bivšeg poslodavca. Proglašena je tehnološkim viškom. No, novca niotkuda, pa i unatoč potvrdi o neisplati. Za nesiplatu plaće, radnik može kazneno prijaviti poslodavca državnom inspektoratu, policiji ili DORH-u. Utvrdi li se da poslodavac ne isplaćuje plaću, ali nije radniku dao ni obračun neisplaćenog dijela koji je ovršni dokument, može završiti u zatvoru do tri godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proricanje sudbine Poslodavci krenuli dalje od životopisa: Za odluku o zapošljavanju potrebna je i potvrda gatara i feng shui majstora Slika nije dostupna Uputili pismo predsjedniku Sabora Udruga 'U ime obitelji' ostala bez odgovora na prijedlog o reguliranju rada nedjeljom

Ljiljana je spremna kazneno prijaviti poslodavca ako ne ide na drugačiji način. 'Uvest će disciplinu, uvest će drugačiji odnos i postupanje i radnicima će na kraju omogućiti zapravo da lakše dođu do svojih sredstava', rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić o novom zakonu.

>> 'Jel možemo rezati plaće zaposlenima i dati nezaposlenima?'

Poslodavca opravdavaju mogući ekonomski problemi. Ako zaostale plaće isplati prije pravomoćne presude, također se oslobađa krivnje. Mnogo je i neodgovornih primjera u kojima je država poslodavac. Ni tu, tvrdi ministar, nema pošteda. ' Imaju svoju upravu koja će odgovarati kao bilo koja druga uprava', rekao je ministar.

Sindikati su zakon već dugo priželjkivali jer je, kako kažu, već mnogo radničkih sudbina upropašteno. 'Zakašnjelo, ali dolazi. Mi smo bili za to da bude puno drastičnije, puno oštrije jer doista i trenutno 80 tisuća ljudi radi, a ne prima plaću - imaju oni i njihove obitelji problem kako preživjeti', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Ljiljana s početka naše priče i njezini kolege su među njima. Svjesni da neće biti lako izaći na kraj s poslodavcem, u borbi za svoj novac, angažirali su i odvjetnički ured.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene