Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OLAKŠANJE

Obustavljeni arbitražni postupci protiv RH u vezi konverzije kredita u švicarcima

Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr)
Švicarski franak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Hrvatska Vlada i 10 banaka priopćile su da su s 30. lipnja ove godine obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank, Raiffeisen Bank International i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria i Zagrebačka Banka d.d. vodili protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

U zajedničkom priopćenju Vlada Republike Hrvatske i OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d., INTESA SANPAOLO HOLDING INTERNATIONAL S.A. Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb priopćile su da su s danom 30. lipnja 2021. obustavljena četiri arbitražna postupka koje su OTP Bank Plc, Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d., UniCredit Bank Austria AG i Zagrebačka Banka d.d. vodili protiv Republike Hrvatske pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID).

Pročitajte i ovo Švicarski franak, ilustracija - 1 Podizanje pojedinačnih parnica Ustavni sud odbacio tužbe banaka, ali rat još nije gotov: Počinje druga faza borbe za vraćanje preplaćenog novca

Istim datumom INTESA SANPAOLO HOLDING INTERNATIONAL S.A. Luxembourg i Privredna banka Zagreb d.d. te SberbankEurope AG i Sberbank d.d. Zagreb, koje su najavile mogućnost pokretanja takvih postupaka, konačno su se odrekle takve mogućnosti. Navedeno se odnosi i na postupak koji su Raiffeisenbank International AG i Raiffeisenbank Austria d.d. vodile na Trgovačkom sudu u Zagrebu.

Svi spomenuti postupci vodili su se u vezi s izmjenama Zakona o potrošačkom kreditiranju i Zakona o kreditnim institucijama iz 2013. i 2015., a slijedom kojih je u konačnici izvršena konverzija kredita u švicarskim francima.

Pročitajte i ovo Sandra Žiga Zaključen slučaj Udruga Franak nakon odluke Ustavnog suda: "125 tisuća potrošača može tužiti i dobiti razliku svih preplaćenih iznosa"

Vlada napominje da cijeni konstruktivan pristup kreditnih institucija otvorenim pitanjima, prepoznavanje pozitivnih učinaka politike Vlade usmjerene usklađivanju s pravnom stečevinom Europske unije te provedbi aktivnosti usmjerenih uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Kreditne institucije pak odaju priznanje Vladi na predanosti rješavanju otvorenih pitanja te naporima koje Vlada ulaže u stvaranje poticajnog poslovnog okruženja.

Dva arbitražna postupka (Addiko Bank AG i Addiko Bank d.d. te Société Générale S.A. protiv Republike Hrvatske) i jedan postupak na Trgovačkom sudu u Zagrebu (Addiko Bank d.d. protiv Republike Hrvatske) se nastavljaju te će Vlada u suradnji s Državnim odvjetništvom, sukladno Zakonu o državnom odvjetništvu, i u nastavku tih postupaka poduzimati sve radnje radi zaštite imovinskih interesa države.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene