Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ROKOVI CURE

Borba sa (sporom) obnovom: "Nemam što očekivati jer znam da je to prazan hod. Razočarani smo. Pustili su nas kao na otoku"

U Zagrebu kreće borba sa sporom obnovom. Srušene su tek dvije kuće, no do kraja tjedna donijet će se odluka za njih 18. O brzini obnove resorni ministar Darko Horvat i gradonačelnik Tomislav Tomašević razgovarat će idući tjedan.

Većina oštećenih objekata u Zagrebu još je uvijek netaknuta. S rušenjem se polako krenulo. Do sada su srušene tek dvije kuće, a do kraja tjedna trebala bi biti srušena i treća.

"Bili su ovdje iz Fonda za obnovu i došli samo u kontrolu, ali sporo ide", rekla je Nada Kolar.

Ona ima oštećenja na dvije kuće i obje će obnoviti sama. Kaže da nije predala zahtjev da joj država nadoknadi troškove: "Nemam što očekivati jer znam da je to prazan hod. Razočarani smo. Pustili su nas kao na otoku."

Do kraja tjedna trebala bi biti donesena konačna odluka za rušenje 18 objekata. Nakon toga slijede odluke za još 30. Narančastu ili crvenu oznaku ima oko 6360 objekata, ali za obnovu je predano tek 1912 zahtjeva, vjerojatno zbog imovinsko-pravnih odnosa ili zbog neinformiranosti. Povrat sredstava za hitne sanacije dobilo je 1640 osoba. Trošak će iznositi 55 milijuna i 400 tisuća kuna, a još oko 500 građana čeka.

"Jedan dio tih odluka zbog neadekvatne obnove ili angažmana onih koji su tu obnovu uradili sigurno neće biti priznat kao definiran trošak", rekao je ministar graditeljstva Darko Horvat.

Ministar Horvat jučer je imao sastanak s gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem. Tema je bila povlačenje europskih sredstava za obnovu javnih zgrada jer rok za to curi i ostalo je još samo 18 mjeseci. U tijeku su tri natječaja.

"Dvije milijarde kuna. Najveći dio novca bi trebao ići na korisnike odgojno-obrazovnim ustanovama Zagreba, zatim vezano za prometnu infrastrukturu i jedan manji iznos za vodoopskrbu i odvodnju", rekao je Tomašević.

Pročitajte i ovo Ante Ševo sa svojim učenicima ''Pamtit ću ovo vječno'' Samoborski osmaši od svog su se mladog razrednika oprostili - velikim plakatom, a on im poručuje: "Siguran sam da ću to pamtiti vječno"

Pročitajte i ovo Davor Valčić POŽAR U ZADRU U godinu dana dva požara u njegovoj zgradi: "Urušio se krov, ostali smo doslovno bez krova nad glavom. Šteta je ogromna. Čekamo da nam se rodi beba, a imamo i malo dijete..."

O privatnim objektima Tomašević i Horvat raspravljat će idući tjedan. Dok se odvijaju sastanci, dio građana i dalje živi u hostelu. Jedan od njih je i Josip Završki, koji je predao zahtjev za obnovu.

"Ništa nije javljeno, vele da možemo čekati. Tu živim i tu mi je dobro radi toga jer boljega nemam", rekao je za Dnevnik Nove TV.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene