Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPORO I NEDOVOLJNO

Stigla tek prva odluka o gradnji kuće razrušene u potresu: Iz Fonda otkrili kad će konačno i biti izgrađena

Aktualno Galerija Damir Metelko - 1 Damir Metelko - 1 Foto: DNEVNIK.hr Matea Čorić Matea Čorić Foto: DNEVNIK.hr Obnova Zakona o obnovi - 2 Obnova Zakona o obnovi - 2 Foto: DNEVNIK.hr Damir Metelko - 2 Damir Metelko - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obnova - 3 Galerija 1/5 >>
Nakon godinu i pol - stigla je prva odluka o gradnji kuće oštećene u potresu. A kad će profunkcionirati obnova oštećenih zgrada, donosi Dnevnik Nove TV.

Vlasnici kuća razrušenih u potresu koji čekaju obnovu, izgubili su već dosta vremena. Što se događa i kako se čitava situacija odvija, za Dnevnik Nove TV na terenu je provjerila reporterka Matea Ćorić.

Kad će uopće profunkcionirati obnova?

"Donesena je tek odluka, a za gradnju ove kuće ima još dosta papirologije. Natječaj za projektiranje, natječaj za izvođača. U idealnim uvjetim gradnja kreće krajem godine", kazala je Matea Ćorić, koja je ispred kuće koju čeka obnova razgovarala s vlasnikom, Damirom Metelkom iz Jalševca.

Na pitanje o proceduri koja ga sada očekuje, Metelko je kazao kako sada kreće natječaj, a onda i gradnja. Kako je rekao, nakon prvih godinu dana koja je izgubljena, a odnosi se na razdoblje između potresa u Zagrebu i potresa u Petrinji, sve je išlo relativno brzo.

Pročitajte i ovo Ozlijeđeni dječak - 1 Pokušaj da se ubrza obnova Komad fasade u centru Zagreba pao na glavu dječaka: "Njegovo lice bilo je puno krvi, kapalo je po podu, odjeći..."

Papire je, kako kaže, predao u 12. mjesecu, u ožujku je dobio rješenje, a u travnju je bilo rušenje kuće.

"Nismo znali kakve papire treba predati pa smo privatno napravili elaborat o rušenju sa statičarima. Svi papiri bili su spremni", kazao je Metelko. Na pitanje koliko je do sada uložio, odgovorio je između pet i šest tisuća kuna.

Ističe kako su svi vlasnici u potresu srušenih kuća izgubili prvih godinu dana, no onda su krenuli mobilni timovi sa savjetima, koji su sve ubrzali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udruga građana SOS Zagreb Predložen niz mjera za obnovu porušenoga grada: Ne ispune li suvlasnici svoje obveze, država bi mogla upisati hipoteku

Iz Fonda su nam odgovorili da bi kuća trebala biti gotova u lipnju iduće godine. A tada će već biti dvije godine od potresa. Dvije godine, jedna obnovljena kuća. Koliko će trebati za preostalih 7 i pol tisuća crvenih i žutih oštećenih objekata u Zagrebu - i vrhunski matematičari teško bi izračunali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene