Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikat zabrinut

PALA CIJENA RAZMINIRANJA 'To će dovesti do smanjenja sigurnosti pirotehničara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi sindikat izrazio je u petak zabrinutost zbog pada cijene razminiranja jer će to dovesti do smanjenja sigurnosti pirotehničara i kvalitete razminiranog područja, te je zatražio hitno potpisivanje Kolektivnog ugovora za poslove razminiranja.

Sindikat također traži poništavanje javnih natječaja na kojima su poslove razminiranja dobile tvrtke koje su ponudile dampinške cijene za što, po riječima glavnog tajnika Tomislava Kiša, nema potrebe jer je ove godine Hrvatski centar za razminiranje osigurao dovoljno novca i posla za sve.

Pročitajte i ovo Pacijenti u čekaoni Osigurajte se Nova odluka HZZO-a: Poskupile zdravstvene usluge za dio pacijenata Zgrada - 2 čeka se stambena strategija Mladi sve teže do prve nekretnine, reporter izračunao kad i što točno mogu kupiti

Za 2015. je osigurano 415 milijuna kuna, a planirano je pregledavanje i razminiranje 104 četvorna kilometra, no unatoč tome poslodavci ruše cijenu razminiranja sa 6,8 kuna po četvornom metru, koju Kiš ocjenjuje realnom.

Razminirati treba još područje dvostruko veće od Korčule

"Cijena je na natječajima padala na 5,9 kuna, pa na 4,97 kuna, do čak 3,25 kuna po četvornom metru, što je bio znak za uzbunu jer nas sve to podsjeća na stanje prije štrajka pirotehničara 2013. godine", rekao je Kiš.

Međusobna borba i nadmetanje poslodavaca u poslovima razminiranja smanjit će sigurnost pirotehničara koji neće moći obavljati svoj težak i opasan posao rasterećeni i koncentrirani, zbog čega među pirotehničarima na terenu već vlada "uskomešanost", kaže Kiš koji smatra da država uopće nije smjela dozvoliti tržišno natjecanje u razminiranju.

Glavni sindikalni povjerenik Valerijan Tolić zauzeo se za poništavanje svih javnih natječaja na kojima je odabrana tako niska cijena razminiranja i podsjetio da su poslodavci još prije nekoliko mjeseci govorili da je cijena od jednog eura s PDV-om po četvornom metru na granici isplativosti, a sada dodatno ruše cijene.

On očekuje da će poslodavci sada raditi još veći pritisak na pirotehničare zbog čega će doći do narušavanja sigurnosti, kako pirotehničara tako i korisnika razminiranog terena.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene