Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagiralo i ministarstvo

Ogorčeni ravnatelj nakon novog napada na socijalne radnike: ''Nova Gradiška, Ivanić-Grad, Kaštel. Tko je sljedeći?''

Novi napad na djelatnike socijalne skrbi - ovaj put u Kaštel Starom. Ravnatelj splitskog Centra za socijalnu skrb otkrio je što se dogodilo.

Kako doznajemo, incident se dogodio na terenu pri obavljanju redovitog posla u obilasku obitelji koje su u nadzoru.

Doznajemo da su radnici zadobili lakše ozljede. Za Dnevnik Nove TV od splitske policije stigla je potvrda da su trojica napadača uhićena i zadržana u policijskim prostorijama - čekaju se detalji kriminalističke istrage.

Ante Bjažević, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Split, u čijoj je nadležnosti podružnica u Kaštel Starom, ispričao je za DNEVNIK.hr da su u obilazak obitelji koja je i u njihovom tretmanu otišli socijalni radnik, socijalna radnica i psihologinja.

Pročitajte i ovo Igračke i natpis za preminulu djevojčicu HOĆE LI SE IŠTA PROMIJENITI? Iluzija je da se događaji zlostavljanja djece neće ponoviti: ''Zaključavao me u mračnu sobu cijeli dan bez hrane, vode i WC-a. Imala sam tri godine''

''Otišli su kod njih kući i došlo je do eskalacije. Muškarac ih je potjerao iz kuće i rekao da im on neće nikamo ići. Fizički je napao kolegu radnika i gurao ga niz stepenice, udario ga je nogom u nogu. Kolega je stao između kolegica i muškarca, da ih zaštiti, ali uspio je radnici zavrnuti ruku'', ispričao nam je. Napadnuti socijalni radnici potražili su liječničku pomoć, a utvrđene su im lakše tjelesne ozljede.

''Psihička trauma je jako velika'', dodao je ravnatelj.

''Prije je ta obitelj bila verbalna agresivna, ali ništa nije ukazivalo da bi se ovako nešto moglo dogoditi'', kaže Bjažević.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahtjevaju žurno procesuiranje Sindikat o današnjem napadu u Ivanić Gradu: ''Gotovo je nemoguće raditi ovaj posao u atmosferi straha od mogućih napada''

Ravnatelj Centra je istaknuo da je posljednjih tjedana posao socijalnih radnika posebno otežan. ''Ovo je već hajka. Sve eskalira, od svega što se dogodilo u Novoj Gradiški, Ivanić-Gradu, Omišu, a sada i u Kaštelima. Posao je sada posebno težak, ali nadam se da će se to uskoro smiriti'', zaključio je.

Uvjeti u kojima je nemoguće raditi

U Dnevniku Nove TV Bjažević je ponovio da je u ovakvim uvjetima nemoguće raditi.

''Ovo stanje postaje nepodnošljivo. Ne možemo raditi na ovakav način. Najprije Nova Gradiška, potom je bio Ivanić-Grad, prošlog petka Omiš, danas CZSS u Kaštelima. Moje pitanje je tko će biti sljedeći'', pita se ravnatelj splitskog Centra.

''Mislim da situaciju treba malo spustiti na zemlju, pozitivnije razmišljati o nama koji radimo u sustavu socijalne skrbi. Mi radimo s ljudima u teškoj situaciji'', kaže.

Građanima poručuje da socijalni radnici svoj težak posao rade na najbolji mogući način i za malu plaću te apelira na razumijevanje.

Reagirala i Komora

Na napad je reagirala i Komora socijalnih radnika koji su najoštrije osudili.

''Nasilje, kako fizičko tako i govor mržnje, kao i neprimjerene izjave javnih osoba, koje ne pridonose poboljšanju kvalitete rada djelatnika sustava socijalne skrbi. Upućujemo apel Predsjedniku, Premijeru, Vladi i resornom ministru, kao i nadležnim institucijama, da sukladno svojim ovlastima naprave sve da zaštite radnike i stručne djelatnike u cijeloj Republici Hrvatskoj'', poručuju.

Oglasilo se i Ministarstvo

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u četvrtak je najoštrije osudilo današnji napad na djelatnike Centra za socijalnu skrb ute pozvalo na smirivanje tenzija u javnom prostoru.

"Ponovno pozivamo sve na smirivanje tenzija u javnom prostoru i senzibilizaciju uloge i važnosti djelatnika centara za socijalnu skrb, koja je poljuljana nedavnim nemilim događajima u Novoj Gradiški", istaknuli su iz ministarstva.

Poručili su i kako današnji događaj govori koliko važnu i nezamjenjivu, a ponekad i nezavidnu zadaću radnici u sustavu socijalne skrbi obavljaju u želji da zaštite najranjivije članove našega društva.

"Nasilje nikad nije opravdanje stoga je naša zadaća da zaštitimo najizloženije i kaznimo počinitelje", stoji u priopćenju iz Ministarstva rada i socijalne politike.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene