Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvostupanjska presuda

Ništa od izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj? Čeka se konačna odluka ministra

Zdravko Mamić o odnosu sa Đurom Sessom (Foto: Dnevnik Nove TV)
Zdravko Mamić o odnosu sa Đurom Sessom (Foto: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija +0 Zdravko Mamić o odnosu sa Đurom Sessom (Foto: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/1 >>
Ništa od izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj? Sud BiH u četvrtak je donio nepravomoćnu odluku da ga neće izručiti.

Bosna i Hercegovina neće izručiti Zdravka Mamića Hrvatskoj, koja ga traži po tjeralici Županijskog suda u Osijeku.

Pročitajte i ovo Suđenje Mamićima - 1 Pitanje isplate novca Šok na suđenju Mamićima, Balaban promijenio iskaz: "Vjerojatno sam nešto pomiješao" Slika nije dostupna Završeno ročište u Sarajevu Tužiteljstvo BiH se protivi izručenju, Mamić na sudu poručio: "Trebam dobiti nagradu jer sam prijavio korumpirane suce"

Sud je utvrdio da nisu ispunjene pretpostavke da Mamić bude izručen Hrvatskoj niti po novoj optužnici USKOK-a. Na taj način prihvaćen je i prijedlog Tužiteljstva BiH, koje je na sudskom ročištu prije mjesec dana, istaknuo kako je propisana zabrana izručenja državljana BiH.

Prema prvoj optužnici, Mamić je nepravomoćno osuđen na šest i po godina zatvora, ali je dan pred izricanje presude došao u Međugorje, gdje se nalazi već više od godinu dana.

Na ovu odluku Suda postoji mogućnost žalbe, ali i Tužiteljstvo se protivi izručenju, pa će konačnu odluku donijeti ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Moguće je da pravomoćna odluka bude donesena već danas, a Grubeša je već ranije rekao da će poštovati odluku suda.

Mamića i još šest okrivljenika tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, oštetili Dinamo za oko 200 milijuna kuna. Optužnica se odnosi na Mamićeva sina Marija, brata Zorana, bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikkyja Artura Vuksana.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo neosnovano je obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene